Milyen művészeti ágak (pl:tánc. Stb) ismerhetők ugye értitek mire gondolok?
képzőművészet (abba rengeteg minden beletartozik még, nézz utána), zene, irodalom (vers, próza), színjátszás, népművészet, fotó, film, videó, tánc
rengeteg minden
Az egy kicsit azért meredek, hogy a videót megjelölöd, mint művészeti ágat.
Különböző felfogások vannak, de általában 7-8 művészeti ágat szoktak elkülöníteni. Zene, irodalom, színművészet, építőművészet, képzőművészet, tánc, filmművészet. És manapság kezdik elismerni a képregényt külön művészeti formának.
Ezeken belül persze lehet elkülöníteni másokat, és léteznek emellett olyanok is, amiket nem ide sorolnak be, és nem is ismeri el mindenki művészetnek.
A kérdésfeltevés egyébként kimondhatatlanul gáz volt.
Tényleg többféle felosztás létezik, de a fotót nem lehet kihagyni egy felsorolásból. Valamint az "építőművészet" egy elég hülye elnevezés. Építészetnek hívják inkább, és nem külön ág, hanem a képzőművészet része.
Szóval nagyjából így néz ki az elfogadott felosztás:
- Irodalom (líra, dráma, epika)
- Színművészet
- Zene
- Tánc
- Képzőművészet (festészet, szobrászat, építészet)
- Fotó
- Film
- Képregény
Más felosztásban a képzőművészetet szétbontják festészetre, szobrászatra és építészetre. A képregényről pedig viták vannak, de talán az is elfogadható művészeti ágnak, bár nem tudom, vannak-e olyan kaliberű alkotói, művei, mint a többinek. Általában túlértékelt, nem igazán mély műveket szoktak sorolni ebből az ágból, ha a "nagyokat" kérdezi az ember. De nem akarok senkit megbántani, én is szeretem a képregényeket, de a többségét, amit olvastam, nem gondolom művészetnek.
Aztán, videóművészet nincsen, mert az ugyanúgy mozgókép, mint a film, csak más a rögzítés módja, és a hordozó nyersanyag, tehát nem kell neki külön művészeti ág. Hiszen a szobrászatot se bontjuk szét "kőművészetre" és "bronzművészetre", nem igaz?
Valamint, gondolom, egyes elvadult bölcsész médiamániás tanárok és hallgatók találhatták ki, hogy a televízió művészeti ág, ami elég nagy kreténség. Ennyi erővel a rádió is lehetne az. Meg egyébként is, a televízió az mozgóképet sugároz (többségében szemetet ráadásul), mért kéne annak is külön ág, hisz ott a film. Szóval, ha valaki ilyenről beszél, hogy televízióművészet vagy akár internetművészet, akkor sürgősen értesítsd a mentőket, nehogy súlyosbodjon az állapota...
Ja, és a népművészet az nem művészeti ág. Ez a fogalom csak a mű keletkezésére vonatkozik: arra, hogy a nép csinálta. Hiszen népművészeti alkotás a modernkori művészeteket kivéve (fotó, film) bármelyik ágban létezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!