Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » A mise története milyen régre...

A mise története milyen régre nyúlik vissza? (zenében)

Figyelt kérdés

Nem értem, hogy valahol olyanokat olvastam, hogy a gregorián egyik csoportja a mise énekei. Ezt úgy ahogy van nem értem.

Ezen kívül amúgy a reneszánsz volt az, ahol először találkoztam misével, mint műfajjal (műfaj?).

Erről a gregoriános dologról nem tudna valaki mondani valamit?

2011. dec. 10. 19:13
 1/5 anonim ***** válasza:

itt olvashatsz róla

[link]

már a IV.sz.-ból maradtak fenn mise énekek.

itt V.sz.-i gregorián (mise)énekeket énekelnek bencés szerzetesek:

http://www.youtube.com/watch?v=sqwV9l-U8ds

a nevét csak a VII.sz-ban Gergely pápáról kapta

[link]

2011. dec. 10. 23:11
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, köszönöm, de akkor ha nekem a mise történetéről kellene mondjuk írnom, akkor a gregoriános misét is bele kéne vennem? Tehát én eddig nem tudtam, hogy a gregoriánnak van bármi köze is a miséhez. De ezek szerint van?
2011. dec. 11. 12:42
 3/5 A kérdező kommentje:
Ja, hogy akkor a gregorián az maga mise, csak később elnevezték gregoriánnak?
2011. dec. 11. 12:43
 4/5 anonim ***** válasza:

#1 3 wikis link -a gregorián a műfaj neve

A misék történetéhez hozzátartozik, hogy sokáig ilyen énekek mentek a misén. Hányadikos vagy és milyen tantárgy?

2011. dec. 11. 19:13
 5/5 A kérdező kommentje:
Nem suliba kell, különórára, de most már szerintem értem, és köszönöm. :) Amúgy 15 vagyok.
2011. dec. 12. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!