Miért hajolnak meg a művészek az előadás után? Mit akarnak ezzel kifejezni?
A kérdés banálisnak hangzik, a válasz mégsem egyértelmű. Szóval a kérdés feltevőjét szerintem ne bántsuk... A kérdésfeltevés is okosságra vallhat.
Szerintem nem csupán a köszönetről vagy a "tiszteletről" szól a meghajlás. Sokkal inkább a művészi alázatról; ezzel viszonozzák a tapsot. A testbeszéd nyelvén valami olyasmit jelenthet: "noha ti ovációval illettek minket elismerésetek jeleként, mi nem vagyunk feljebb valók nálatok; és ne is essetek ebbe az illúzióba". A tapsot és éljenzést másképp is lehet fogadni (lásd a koronás főket), de valószínűleg ez a legszerényebb módja.
Köszönöm a hatodik választ! (Különösen a kérdező okosságával kapcsolatban :)
Én olyasmiről is tudok, hogy a középkorban a színészek, a művészek mind az uralkodók szórakoztatásáért játszottak, aki megfizette ezért őket. Így a játék végén a király (vagy főúr) felé meghajoltak, megköszönve támogatását, és kifejezve azt, hogy ők csak szolgák, jobbágyok.
A szokás megmaradt a mai napig, de ma már mást fejez ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!