Grafikus képzettséggel milyen munkahelyek tölthetők be?
Grafikus, DTP Operátor, Dekoros.
Hozzátenném, hogy nem feltétlen kell ezekhez a munkákhoz papír, mert legtöbb helyen a próbamunka, referenciák, portfólió alapján vesznek fel.
Egyet értek előzővel, nem árt, ha van papír, de többet számít a referencia, a tapasztalat és a gyakorlati tudás (pl. szoftverek, nyomdaismeret) és tán a sokoldalúság.
Meg attól is függ, mit végzel el (nem mindegy, hogy OKJ vagy MOME). Aztán lehet szakosodni is: webre, DTP-re vagy akár "kézműves" (iparművész, dekoros) irányba, vagy lehet tanítani mindezt. Lehetsz tervező (designer) vagy "végrehajtó" (operator), de a legtöbb helyen ezt együtt szeretik.
Elvileg van a tervező grafikus (Art director, bár néha ez alatt mást is értenek), aki kitalálja a vizuális koncepciót és nagyjából összerakja az anyagot ill. annak kreatívabb részét (pl. logótervezés, illusztráció). És van a DTP operátor (kiadványszerkesztő), aki mindezt a összerakja az ügyfélnek, majd nyomdának kedves fájlformátumba. Mint a cikk is írja: tördelhet, körbevághat ezer terméket, retusálhat portrét, szétszedheti színekre az anyagot, körberajzolhat betűket... stb. Persze két emberre a legtöbb helyen nincs pénz, ezért általában mindezt egy embertől várják el, ő lett a "grafikus operátor".
De... vagyis akkor értelmetlen grafikusnak tanulni...?
Végtére is, állandó munkahelye a grafikusoknak nincsen...
4-es, köszi a leírást! Jó régi kérdés :D pont az előbb olvastam azt a cikket, és nem tudtam értelmezni a hangnemet, hogy a blog írója most a Grafikus operátor mellett van, vagy ellene. Most frissítem az önéletrajzom, nyomdában dolgozom, szeretnék elindulni ügynékseghez kerülni, vagy olyan helyre, ahol inkább a tervezésen van a hangsúly, mint az ügyfelezésen, meg a fizikai munkán, és nem tudtam minek nevezzem magam, hiszen ügyfeleknek nyomtatok, fénymásolok, névjegykártyát tervezek, grafikai ügynökségek pocsék munkáit javítom, képeket retusálok, kasírozás, pólónyomás, azoknak tervezés, retus, kiegészítés, ügyfeleknek tervek küldése, telefonálgatás, nyomatok kiszállítása tervező cégnek, akik elfogadják vagy nem. Szóval ja :D jó lesz az a Grafikus operátor akkor.
Kérdező, végül mi lett veled?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!