Melyik a kedven művészfilmed? (több is lehet! )
Akira Kurosawa: Yume / Álmok (1990)
Richard Linklater: Waking Life / Az élet nyomában (2001)
Alejandro Jodorowsky: The Holy Mountain / A szent hegy (1973)
Luis Buñuel: Un chien andalou / Andalúziai kutya (1929)
Maya Deren: Meshes of the Afternoon / A délután szövevénye (1943)
Meg még egész sokat szeretek, amire viszont nem merném azt mondani, hogy valóban művészfilm (Pl. David Lynchtől sokmindent)
A rajzoló szerződése
A kutya éji dala
Köszi a válaszokat! YouTube-on megnéztem a bemutató filmjüket, de túl elvontak. Lehet egyszer még is csak megnézem őket! :)
Én például az ilyesmiket szeretem nagyon: Amelie csodálatos élete, Moulin Rouge, Vicky Cristina Barcelona
tudtok ezekhez hasonlókat még? :)
Tyű, hát bocsi, az Amélie csodálatos élete pl. nekem is nagyon tetszik, de szerintem egyáltalán nem művészfilm, kicsit pontosítanod kellene milyen filmeket keresel.
Amiket én művészfilmnek gondolok, azok mind igen elvontak, hisz lényegében nem a szórakoztatás a céljuk, nem is feltétlenül van koherens sztorijuk, hanem inkább mozgóképre álmodott víziók, az önkifejezés filmes formájai.
De ha az Amélie bejött, Jean-Pierre Jeunet egyéb filmjei talán még tetszhetnek.
Az elveszett gyerekek városa (1995) szerintem a legjobb filmje - kicsit talán ez is elvont, plusz elég steampunk-jellegű (nagyon hangulatos!), de közel sem annyira szürreális és elborult, mint amiket fentebb említettem, vagy ott a Delicatessen (1991), ami nagyon-nagyon morbid, de aranyos vígjáték.
Nekem a Bin jip lopakodó lelkek nagyon bejött. Utána kezdtem el nézni művészfilmeket (főleg Ki-duk Kimtől). A bin jip-nél pedig ha valaki elkapja a hangulatot, akkor végig élvezi.
Az Amelie nekem is tetszett.
Ezek tényleg nem művészfilmek, de jók. Hasonló lehet még:
-Az élet szép. (Azt hiszem, Bertolucci)
-Isten nagy, én kicsi vagyok. (Az Amelie színésznője játszik benne)
-Napsütötte Toscana
-Négy esküvő egy temetés
-Neruda postása voltam (Il postino)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!