Ajánlanátok olyan műelemzéssel, vizuális művészetekkel foglalkozó szakirodalmat, ami segítségével meg tudom érteni az egyes művészeti alkotásokat?
Egy mű jut eszembe: Bevezetés a művészettrténeti hermenutikába Oskar Batschmanntől. Könyvtárban megvan.
Sajnos nem értek a témához, és inkább képzőművészettel fogllakoztam (bár nem egy verset kellett elemeznem az egyetem ealatt), de ez biztosan jó mű.
Még ezek a művek jöhetnek szóba, melyeket egy barátom ajánlotta.:
Rényi András: A művészettörténeti megértésről. Világosság (2004) 79-82.
Imdahl, Max: Gondolatok a kép identitásáról. Ford.: Babarczy Eszter. Athenaeum I/4. (1993) 112-140.
Panofsky, Erwin: Ikonográfia és ikonológia: bevezetés a reneszánsz művészet tanulmányozásába. in: A jelentés a vizuális művészetekben. Tanulmányok. Ford. Tellér Gyula. Budapest: Gondolat, 1984, 284-294.
A verset elemeznél komolyabban, akkor segíthet, ha mások elemzését olvasgatod, illetve ha meglátogatsz egy könyvtárat valamilyen komolyabb irodalomtudományi művet keresve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!