Fotósokvilága.hu kérdés. Ezek mit jelentenek?
Most regisztráltam és fel szeretnék tölteni egy képet...Amatőr vagyok, nem tudom ezek mit jelentenek.
Kép feltöltés
Nem adtad meg a fókuszt!
Nem adtad meg a rekeszt!
Nem adtad meg az érzékenységet!
Túl nagy (2 424,48) a képfájl mérete! Kérlek kicsinyítsd le a képet, hogy ezzel csökkentsd méretét! A kép mérete nem haladhatja meg az 350 kB-ot!
Az első kettőt nem tudom kitölteni, ugyanis nem értek az ilyensmihez...akkor mit írjak be. Az utolsót meg hogy csináljam???
Az első kérdés az objektív fókusztávolsága. Rá van írva az objektívra.
A második a fényrekesz (vagy blende): régi gépeken az objektíven egy gyűrűn látható volt, számok tipikusan 2.2 - 22 tartományban.
(A rekesz szűkíti az objektív átmérőjét. A számok azt mondják meg, hogy a keletkezett átmérő hányad része a fókusz távolságnak. Minél nagyobb a szám, annál sötétebb a kép, de annál mélyebb tartománya lesz éles.)
Az érzékenység a filmé, régen DIN (18-32) vagy ISO (50-800) szerint mérték. Digitális gépek engedik állítani, vagy automatikusan állítják.
Na mindez mai, modern gépeken:
- tükörreflexes gépeken a képmező alján látja az ember a blende és idő beállítást, a fókusz még mindig a lencsére írva látható
- a kis zsebgépeken ezt nehezebb megtalálni
A jó hír:
a digitálist gépek elmentik ezeket a képek egy extra információs mezőjében, az ú.n. EXIF információban.
Fotós katalógus program meg tudja mutatni az EXIF infót. Ajánlom a Google keresőjét további információkhoz. A legtöbb géphez adnak valamilyen programlemezt, amin legalább egy katalógus + képszerkesztő található.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!