Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hogy legyen jó író az ember?...

Hogy legyen jó író az ember? Milyen kurzusokat javasoltok, vagy egyáltalán mit javasoltok?

Figyelt kérdés
2011. jún. 22. 12:01
 1/10 anonim ***** válasza:
Kreativitást..
2011. jún. 22. 12:12
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
nem tankönyvből,meg kurzuson lehet megtanulni írni szerintem. fantázia+kreativitás kell hozzá, meg olvass sok szépirodalmat, hogy tanulj szépen fogalmazni
2011. jún. 22. 12:29
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Éljél!

Éld meg az életedet, az érzéseidet, hogy legyen miről írnod.

Az igazán jó művek mögött mindig sok tapasztalat van, akkor is, ha az író fiatal, nem kiéltség, hanem megéltség.

Az, hogy megéli a maga teljességében az örömet, bánatot, szerelmet, szomorúságot.

Ezt nem lehet kurzusokon megtanulni.

2011. jún. 22. 12:37
 4/10 A kérdező kommentje:
Igazatok van.
2011. jún. 22. 22:07
 5/10 anonim ***** válasza:
95%

Stephen King ezt mondta: Ahhoz, hogy valaki jó író legyen, két dolgot kell tennie: rengeteget írni és rengeteget olvasni.

Én is szeretnék író lenni, évek óta írok, elmondom, hogy én hogyan fejlődtem, ha nem bánod :)

Próbálok minden nap leírni minimum 600 szót, csak hogy természetes cselekvésként fogjam fel, mint az étkezést vagy alvást. Ez a napirendem része. Ha nem is sikerül úgy, ahogy elterveztem, akkor pár nappal később újraolvasom és formálgatom.

Próbálok sokat olvasni, lehetőleg különböző stílusokban, különböző íróktól, mert egy kezdő írónak először is meg kell találnia azt a témát, amiben jó, vagy amiben kényelmesen érzi magát, és a sikeres íróktól pedig megtanulhatja, hogyan, milyen eszközökkel érik el, amit akarnak.

Természetesen ezt nem úgy kell értelmezni, hogy nyúlj ötleteket és stílust másoktól, de kétség kívül adnak ihletet.

Én olvastam pár könyvet is ezzel kapcsolatban, nem voltak rosszak, sőt, a szereplők kialakításában rengeteget segítettek, de szerintem csak ilyenekből nem lehet "megtanulni" írni. Hatalmas fantázia kell hozzá, logika, és meg kell tanulni, hogyan "adagold" a cselekményt, felvezetni a szálakat, stb.

Az interneten rengeteg olyan oldal létezik, ahová a kezdő írók feltölthetik a saját szerzeményüket, és a többi regisztrált, amatőr író elolvashatja/véleményezheti azokat. Szerintem ezeket is érdemes nézegetni, megfigyelni, hozzád hasonlóak hogyan írnak, illetve, hogy ők, mint közönség mit gondolnak a történetedről. Persze elkerülhetetlen, hogy kapj negatív vagy durva kritikát is, de ezek a dolog velejárói.

Remélem tudtam segíteni, és ha bármilyen kérdésed van ezzel kapcsolatban, nyugodtan írj egy privát üzenetet :)

2011. jún. 23. 15:42
 6/10 anonim válasza:

Egyetértek az utolsó hozzászólóval, énis író szetetnék lenni, az az álmom, h írok 1 világsikerü könyvet, amit filmvászonra visznek! ^^

ha ez az álmod, kezd egy rövid novellával, amit mindenképpen tölts fel egy olyan oldalra, ahol mások is megnézhetik és véleményeiket megoszthatják veled, és kituggya talán épp ott fedeznek fel ;]

2011. jún. 28. 12:35
 7/10 anonim ***** válasza:

Sosem értem az ilyen kérdéseket. A jó íróság vagy benned van, vagy nincs. A stílusodban...

Na most ha elmész kurzusra, akkor ott biztos valami tök átlagost tanulnál...

Helyesírást érdemes tanulni, meg szókincs végett szakirodalmat abban a témában, amiről írsz.

Addig tapasztalj és szenvedj! Tudod, "írónak a tapasztalat, a szenvedés drága kincs".

2011. júl. 17. 23:13
 8/10 anonim ***** válasza:

23:13

Viszont nem csak szenvedés útján lehet a művészet felé közeledni, hanem az élvezetek útján is, ezt ne feledjük el.

2011. júl. 18. 13:56
 9/10 anonim ***** válasza:
Gyerekként énis írogattam hogy mmajd film legyen belőle. Ma filmeket rendezek :D
2011. júl. 18. 19:04
 10/10 anonim válasza:
Ha könyvet akarsz írni nem ezzel a kérdéssel kellene itt vacakolnod, inkább írj a fantáziád segítségével egy történetet és tedd benne azt ami helyes, mert úgy helyes.
2014. aug. 16. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!