Mi a „görög olvasó”? és az angyalcsizma? Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című regényében?
ez kérlek szépen nem más mint Jókai bableves :)
(Egyébként az "angyalbakancs"-ra gondolsz.)
Egész pontosan disznóláb babbal, vagy ahogy máshol írják, “füstölt malac köröm babba főzve” (merthogy a jeles író a patával együtt szerette kérni).
Egyébként nem akarom rámondani, de élek a gyanúperrel hogy az egész elnevezést maga Jókai eszelte ki, nincs mögötte semmilyen tájnyelvi kifejezés.
Szia!
Remélem nem írok hülyeséget...2 éve vettük és úgy emlékszem,hogy mindkettő valamilyen kaját jelent.
15/L
a nagyszemű fejtett babra használják a "görög olvasó" kifejezést, a görög katolikusok rózsafűzére (vö: olvasó) után.
angyalbakancsot már leírták előttem.
Idézem pontosan:
- Nos, Pál úr, mi ma az ebéd? - kérdi a hazaérkező kapitány........
Pál úr tudni illik, hogy szakács is.
- Hát "görög olvasó" - felel Pál úr karakán flegmával.
- Az jó lehet - szólt a kapitány -, s mi főtt bele?
- "Angyalbakancs."
- Hisz az pompás eledel! Terített rám, Pál úr?.....
......................................................
A "görög olvasó" paszuly volt, jó vastagon rántva, s a belefőtt "angyalbakancs" nem volt más, mint disznóláb.
Ebben a fejezetben olvashatod az egészet.
Nekem ebből az jött le "modernbe", hogy a "görög olvasó" az egy rántással készült szárazbab főzelék, az "angyalbakancs" pedig sózott, vagy füstölt sertésköröm, amit a babbal együtt főztek meg, nyilván jó fűszeresen.
16:50-re - Nem "görögkatolikus" szentolvasó, hanem orthodox vagy pravoszláv szentolvasó. A "görögkatolikus" egy az orthodoxiából kiváló bizánci rítusú egyház, amelyik elismeri a pápa főségét és már megalakulásakor is a nemzeti nyelveket használta.
Nem kötözködésként mondom, de még a rádióban is hallottam rosszul használni a kifejezést.
Ja, és még valami, ami még ennél is rosszabb megnevezés: a "görög-keleti". [Mint ha "latin-nyugati" egyház lenne... De a Monarchiában ezt az elnevezés honosodott meg. Azóta kiirthatatlan.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!