Megéri egyáltalán belevágni?
Először is, tizenegy éves vagyok, és imádok írni. Már rengeteg kis novellát, fogalmazást írtam, de most kitaláltam egy egész regény alapjait. De ha jobban belegondolok, az a regény nem is gyerekeknek szóló regény, mert ugyan nem arra gyúrok, hogy történelmi regény legyen, az a történelmi hangulat végig benne lesz. Főleg a kor miatt, és legfőképpen a hely miatt. A helyszín azonnal beugrott, de úgy, hogy reggel felpattantam az ágyból, és csak úgy kimondtam az ország nevét. Viszont nem kellett sokat gondolkozzak, rájöttem, hogy az ég világon semmit se tudok se a kultúrájáról, se a történelméről, földrajzáról... nem azzal van a baj, hogy nem tudok utána nézni, viszont attól félek, nem lesz hozzá elég türelmem. Amikor ezt az ötletet elmondtam pár ismerősömnek (felnőtteknek), tökre föl voltak akadva, hogy tizenegy évesen miért ilyenekre gondolok, és miért nem írok kistini könyveket, vagy fanatsy-t, és miért egy történelmit, amit még ők sem értenek meg rendesen, nem hogy én, mint "író"? Megpróbáltam más ötlet után nézni, de szakadatlanul visszatérek erre, és az egész ötlet már így is hajt előre.
Most van választásom:
1. most úgy is öcsémnek írok egy kis regényt/novellát, de azzal már nem kell sokat foglalkozzak. Elkezdhetem alapozni a történetet,apránként kitalálni a cselekményt, és mélyebben beleásni magam a témába, de ehhez meglehet, egy évre is van szükségem, hogy olyan fölépítést kapjon a történet, mint amilyet szeretnék, és csak aztán jön az írás. Eddig mindegyik ötletem legrosszabb esetben egy pár nap alatt készen volt, viszont ilyen erős inspirációt még egyiknél sem éreztem, mivel ez már egy igazi komoly regény, mint amit a nagy írók szoktak írni.
2. megpróbálom legyőzni a késztetést, és mindenképpen kivárom a felnőtt kort az írással. Ezt sejtésem szerint úgy sem fogom kibírni, de meglehet, az az egész történetnek jobb lenne. Viszont félek, addigra le fog lankadni a lelkesedésem, és nekem azt nem olyan könnyű visszaébreszteni.
Kérlek, kérlek olvassátok végig és válaszoljatok! Azért egy ilyen anonim oldalon kérdezem, mert a független véleményetekre vagyok kíváncsi.
Előre is köszönöm! ♥
Ha ennyire érdekel az irás, és ez a téma fontosnak tünik neked, akkor ne hagyd magad lebeszélni róla.
A történelmi regényedet nagy vonalakaban ird meg, hogy a történek rögzitve legyen (olyan röviditett formaként), és utána nyugodtan kezd el utánakeresgélni a történelmi és egyéb adatoknak. Közben tudod az egyes részeket böviteni, kidolgozni, ez viszont elég sok idöbe telik. Ehhez nem kell megvárni a felnött kort, de pár napnál azért jóval több idöbe fog telni.
Ha az öcsédnek irsz valamit, akkor olyanokat, ami pihentet, ne ezt a témát kezdjed belevinni - kár lenne az ötletet elpazarolni.
Az meg ne zavarjon, hogy egyes felnöttek nem értenek ehhez a témához - ha ezért nem irná meg valaki a regényét, mert vannak felnött emberek, akik nem értik meg, akkor nem létezne egyetlen igényesebb regény sem.
Szerintem semmiképpen ne add fel az ötletet, ha van tehetséged és kitartásod, akkor idövel biztosan JÓL fogod megirni. Sok sikert kivánok hozzá!
Szerintem nem kell ezen annyit dilemmázni. ;) Kezdd el, és ha esetleg lelohad a lelkesedés, majd felnőttként folytatod. A könyvnek jót tesz, ha érett fejjel fejezed be. De neked is jót tesz, ha már most beleásod magad a témába, új ismeretekre teszel szert, meg csiszolgatod a stílusodat, miközben azon dolgozol, hogy létrehozz valami klassz dolgot.
Sok sikert kívánok! :D
Köszönöm szépen a válaszaitokat, nagyon! Az öcsémnek egy abszolút laza regényt írok, azzal nincs baj, és éppen ez az, hogy nehéz lesz átállni a kemény, harcos történelmi írásmódra. De úgy érzem, meg tudom csinálni.
Még egyszer köszönöm!
Én nagyjából tíz éves korom óta írok (számítógépen) és azóta rejtegetem a családom elől. Nem mintha bármi kifogásolhatót írnék, egyszerűen csak nem szeretném, hogy mások is lássák.
Szerintem írd azt, amit szeretnél, végülis fiatal vagy van még rengeteg időd a komoly döntésekig :) Sok sikert! :)
15/L
Sokat tanulhatsz az írás révén, mindenképpen érdemes belevágni. Emlékszem, valamikor a múlt évezredben, mikor megtanultam írni, azonnal elkezdtem mesekönyve(ke)t papírra vetni. Utána kellett járnom a helyesírásnak, megdolgoztatta az agytekervényeket, nagyon hasznos volt.
A történelmi regény természetesen nagyon nehéz. Ez nem jelenti azt, hogy csak a tökéletes az érték, kezdd el nyugodtan, aztán majd alakul. Nem kell azonnal kirukkolnod egy Sienkiewicz-hez vagy Follett-hez mérhető munkával. :) Nem is a történelmi tények felderítése a nehéz, hanem a gondolkodásmód visszaadása, az akkori értékrend megértése, átélése, mindez úgy, hogy a mai embernek is könnyen emészthető üzenetet hordozzon.
Játszódhat a regényed egykor létezett idősíkban, de nem is kell nagyon ragaszkodnod a tényekhez. Jókai Mór zseniális regényeit ha megnézed, nem mindenhol találkozol a történeti hűséggel: pl. A lőcsei fehér asszonyban két egykor létezett emberből gyúrt egy karaktert "kocsmagenerális" néven.
Utóbbit érdemes lapozgatnod: hogyan ábrázolja az épületeket, szobákat, bútorokat, berendezést, életmódot?
Szóval, a helyszín Korea lenne. És a 15-16 század körül játszódna a történet, legalábbis kábé azt lőttem be.
Főleg a társadalom akkori állása és az akkori történelem érdekelne. Ha valaki tud olyan oldalt, ahol erről tudok egy kicsit tájékozódni, nagyon kérem, linkeljen, vagy küldjön, vagy valami!
Mivel regényben nem egy összecsapás, harc lenne, kicsit majd utánakeresek a fegyvereknek, amiket használtak. Viszont az biztos, hogy nem megtörtént történelmi eseményekre fogok alapozni, és azok a családok, akik szerepelni fognak sem lesznek olyanok, akik léteztek, hanem én fogom őket kitalálni. Pontosabban azért, mert nem is amolyan letelepedett, királyi családokról lesz szó, hanem inkább klánokról. És persze a történet megírásába se fogok olyanokat betenni, mint a híres konfliktusok, vagy nagy harcok, nagy hősök, ilyesmi, ezért már kapásból ott tartok, hogy szinte semmit se ér a történelem, de a domborzat is érdekelne, hogy milyen városok, országok voltak, vagy milyen királyságokra volt tagolva az ország... csakhogy a térképeken csak a mai helyzetet találtam meg eddig. Ja, és a kultúra. Európai fejjel ráadásul így, tizenegy évesen elkerülhetetlenül fogok olyan vonásokat belerakni, amik nem voltak ott divatban, vagy egyáltalán...
Igen, ruhákkal, épületekkel bajban vagyok, mert minden olyan színes és díszes, és bonyolult, hogy csak na, meg gondolom ezernyi olyan név is van, amikről én még csak nem is gondoltam (pl. bútorok, ruhadarabok)
Tehát megbizonyosodhattatok arról, hogy szinte semmit nem tudok, amire alapvetően szükségem lenne. De nem tágítok a helyszín mellől, ezt már eldöntöttem. Először eszembe jutott, hogy lehet, inkább Kínában fog játszódni, de aztán rájöttem, hogy minden Kínában játszódik, Koreáról meg még elég kevesen írtak.
Meg eleve úgy kezdtem el szabni a cselekményt, hogy egyértelműen helyszínt már nem lehet változtatni.
(Amúgy öcsém imád két koreai szappanoperát, amik közül én egyiket se néztem, de naponta arról beszél, és általában elbizonytalanít, és eszembe juttatja, hogy milyen keveset is tudok. De nem akarom kifaggatni, mivel titkos projektként akarok majd dolgozni rajta.)
Várom a további válaszokat, és köszönöm az eddigieknek! ♥♥♥
A koreai kultúráról (főleg az akkoriról) esélyed sincs tájékozódni, magyarul és/vagy Magyarországon. (Tudtommal.) Kínáról legalább van "gyorstalpaló". [A kínai világ atlasza c. könyvre gondolok.]
Ez nem jelenti azt, hogy nem vághatsz bele, csak a történeti hűsége elhanyagolható lesz. Attól még történelmi regény marad, persze. (Tulajdonképpen Koreában, koreai nevekkel, de nem a koreai világban játszódik, e tekintetben teljes fikció lesz. Nem egy ilyen történelmi regény van, igaz, azok sokszor politikai okokból cserélték ki a kort és a neveket, hogy a cenzúra figyelmét elkerüljék.)
Kár, de azért legalább a hangulatot megpróbálom majd átadni. Úgysem nagyon szeretném kiadatni, egyelőre el kéne jutni odáig, hogy meg van a történet felépítése. Bár elég fura lesz így, főleg azoknak, akik értenek is valamennyit a koreai kultúrához. De mindegy.
Köszönöm a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!