Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi a címe az eredeti népdalnak?

Mi a címe az eredeti népdalnak?

Figyelt kérdés

A szám alapjául szolgáló népzenére milyen néven lehet hivatkozni?

http://www.youtube.com/watch?v=2d7Y0MXf4Uc#t=0m51s

2011. jan. 16. 04:52
 1/8 anonim ***** válasza:

Ez a videó néptánc egyveleg! Valószínűleg egy találkozón készülhetett. Lehet,hogy Szabadkán,mert egy pillanatra feltünt az egyik tánc alatt Szabadka neve.

A népviseletek is nagyon különböznek. Az erdélyi,csángó viseleten kívül (férfiak "harisnyái) az Alföldön hordott bőgatyáig minden látható. Sőt,az egyik együttes nőtagjai nem is népviseletben vannak. Egyetlen tájegységre sem jellemző az egyszínű piros szoknya. Mindenütt vagy a szoknya,de legalább a pruszlik vagy kötény hímzett volt.

A dalt nem tudom végig,de a kezdete: A cigányok,a cigányok facipőben járnak...

Gondolom,ez lehe a címe is. Feltehetően erdélyi népdal. (Igaz,a népdalok legtöbbje is az.)

2011. jan. 16. 07:58
 2/8 anonim ***** válasza:
beírtam a Googleba: elég sok adat van a dalról,de ott nem cigányokkal kezdik,hanem olájokkal.
2011. jan. 16. 08:31
 3/8 A kérdező kommentje:
A szöveg nem biztos hogy eredeti, de a dallam egy része szerintem igen, csak hát arra nem igazán lehet rákeresni.
2011. jan. 16. 15:32
 4/8 anonim ***** válasza:
Az a nézetem, hogy a dal és néhány viselet nem a legtisztább forrásból származik.
2011. jan. 16. 19:31
 5/8 anonim ***** válasza:

A dallamot ismerem,felénk is sokszor játszották,és játsszák még néha falusi lakodalmakban is.

A szöveget felénk variálják is:

A cigányok helyett pl. a csuhások szőrcsuhában járnak. De van még több változata is.

A videó viszont több helyről összeszedett.

2011. jan. 16. 22:31
 6/8 A kérdező kommentje:
A videó számomra lényegtelen, a dallam eredetére vagyok kíváncsi igazából.
2011. jan. 17. 19:07
 7/8 anonim ***** válasza:

Senki nem tudja,hogy egy népdal mikor keletkezett! Kodály és Bartók is csak a gyüjtés időpontját jegyezte fel.

Ez a népdal nyilvánvalóan erdélyi,mint a legtöbb népdalunk. Később terjedhetett el más vidékeken is.

2011. jan. 18. 08:01
 8/8 anonim válasza:

Ha megfogom az ördögöt, a ládába zárom.

Minél jobban fickándozik, annál jobban rázom!

( Van egy népdal, melynek ez a szövege, és az általad linkeltnek nagyon hasonlít erre a dallama. :) Ez, amit én mondok, ha jól tudom csíki. )

2013. ápr. 3. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!