Mi a különbség az opera, operett és a musical között?
Az oprában csak énekelnek, az operettben ének és szöveges beszéd is van.
Az operett romantikus,a multban játszódik.
A musical viszont a jelenben.
Nem egyértelmű. Az opera határozottan a legsúlyosabb műfaj. Klasszikus énektudást igényel. És iszonyú nehéz elénekelni. Az operett könnyedebb, populárisabb, de még mindig a klasszikus énekstílus való hozzá. Viszont a dalok technikailag is könnyebbek sokkal, nem kellenek hozzá kiemelkedő képességek.
Nincs azonban ilyen éles határvonal. Klasszikus példa a Denevér című operett, ami nehézségét és mélységét tekintve már egy operával vetekszik.
Ja igen, a librettó is általában operánál súlyosabb, operettnél könnyedebb, de ez nem általános szabály.
Az opera a 17., az operett a 19. században alakult ki.
A musical tulajdonképpen az operettből fejlődött, könnyed, látványos, és a 20. század igényeinek megfelelő.
Közönséget tekintve az opera mindig is rétegműfaj volt, mivel ahhoz, hogy értsd és élvezni tudd, szükséges némi zenei előképzettség. Az operettet és a musicalt bárki élvezi, sokkal populárisabb.
Persze stíluskeveredések vannak, ezek nem kőbe vésett szabályok, amit leírtam, hanem a saját véleményem, tapastalatom, keverve azzal, amit tanultam a suliban :D
Kivéve a romantikus és a vígoperáknál :D A műfaj szempontjából nincs jelentősége a témának.
Például nemrég láttam az Elizabethet, hát az minden, csak nem vidám.
Az igaz, hogy egy tisztességes operában nincs beszéd, csak recitativo (énekbeszéd).
Az Operát általában operaházban tartják. Van zenekar (szimfonikus), kórus, meg jellemzőek a kosztümös szereplők, vannak jelmezek és díszletek. Sokszpor jellemző a monumentalitás. Gyakran jó hosszú 4-5 órás is lehet.
Ha valakit leszúrnak, az tovább énekel. :)
Az operett az szinte mindig vidám, a táncos-komikus (2. férfiénekes) sok esetben a nézőkkel közvetlenül kommunikál. Van zenekar (szimfonikus), vannak jelmezek és díszletek, de kórus már nem jellemző. Alapvető kommunikáció a beszéd, de sok zenei betét van.
Musical: Az éneklés a jellemző, kevesebb a díszlet, inkább gépi zene van, esetleg beat-zenekar, és nem szinfonikusok.
Persze, most ez kissé leegyszerűsítve magyaráztam el, de azért sok igazság van benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!