Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Kaptam ajándékba olajpasztel...

Kaptam ajándékba olajpasztel krétákat (komolyabb minőség), de még soha nem használtam ilyet. Szeretnék olyan infókat kérni - weboldal, video, stb -, ahol a helyes használatát bemutatják, illetve azt, hogyan lehet ezzel komolyabban képeket alkotni (?)

Figyelt kérdés
Akinek van tapasztalata, megköszönném, ha segít.

febr. 8. 17:32
 1/3 anonim ***** válasza:

Magam is csak kezdő vagyok a médiummal, de azért már alkottam jó néhány képet, így van némi tapasztalatom.

Az olajpasztell titka, hogy eleget vigyél fel a papírra mielőtt maszálni kezded. Érdemes enyhén texturált, vastagabb papírt használni (a Clairefontaine PaintOn például kezdésnek teljesen jó, ha majd profi leszel, vehetsz pasztellhez való speciális papírt is). Mivel a kréta méretéből adódóan finom, apró részleteket nemigen lehet elérni, jobb nagyobb papíron dolgozni, minimum A4, de inkább A3 méretben. Én szeretem festőállványra tenni, majdnem függőleges pozícióba, de az asztalon is lehet, ha kényelmesen elfér a lapod. Rajztáblát tegyél alája és olyan felületen dolgozz, amit alaposan lehet takarítani, súrolni is, ha kell.

Youtube-on a "BlackBean CMS" csatornát ajánlom, a fazon valami elképesztő, olajpasztellre specializálódott (bár vannak más tartalmai is) és humoros is. Nem annyira tutorial, inkább demonstráció, de sokat lehet tanulni a videóiból.

És végül pár praktikus tipp: bár vannak eszközök erre, mégis sokat fogsz a kezeddel maszálni, illetve, ha lejön a papír a krétáról, elég "koszos" élmény lesz, szóval készíts elő egy körömkefét a kézmosáshoz. Illetve, a referenciádat nyomtasd ki, egyik elektronikai eszköz sem szereti, ha olajpasztellel találkozik. Ha kitennéd, arra figyelj, hogy semmi ne érjen hozzá, az olajpasztell sosem "szárad meg", mindig elmaszálható marad, illetve karcolódik. Ha keretezed, mindenképpen paszpartuval! Ha elteszed mappába, tegyél rá egy sütőpapírt vagy selyempapírt, hogy védjed (vázlatfüzettel szintén).

febr. 8. 20:58
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha valamivel foglalkozni akarsz, csak hobbiként is... Vedd már a fáradságot és nézz utána a neten te magad, basszus...

Kevesebb irománnyal milliónyi találat tárul eléd, ha pl google-t, youtube-t használnád gyakori helyett.

Nem szeretem az olyan egyedeket, akik ennyire lusták, szerencsétlenek.

Neki se állj, ha ennyi sincs benned...

febr. 9. 02:53
 3/3 A kérdező kommentje:

Az elsönek nagyon szépen köszönöm a személyes tapasztalatokat, sokat segít, hogy merre induljak el.

A másodiknak meg javaslom, a frusztrációját máshol vezesse le, ne itt. Ugyanis pont az a gond, hogy " milliónyi találat" jön a neten, mindet végignézni lehetetlen, és az oldalak többsége nem segít egy kezdönek.

febr. 9. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!