Rézkarcokat hogyan hamisítanak?
Van jó pár rézkarcom. Amikor más műkedvelőknek beszélek róluk néha feljön, hogy vajon mind eredeti-e. De nem tudom elképzelni, hogy tudták volna hamisítani. Minap facebookon feljött egy értékbecslő posztja, ahol az is benne volt, hogy egy hamisított grafikát is talált a héten (nem volt róla fotó, leírás).
Nyomatnál, ofszetnél megértem, hogy ott “csak” nyomtatni kell megfelelő hordozóra. De rézkarcot hogy lehet hamisítani? Amit kommentekbe olvastam, hogy filctoll. Szerintem azok az alkotások, amiket le lehet filctollal másolni, általában nem érnek annyit, hogy érdemes legyen hamisítani. Amit meg érdemes lenne, az annyira részletes, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy filctollal le lehet hamisítani úgy, hogy ne legyen feltűnő. Munkaórában pedig még mindig nem érzem, hogy megérné (a facebook említett grafika művészének más alkotása 10-15e ft között szoktak menni).
Az egyetlen amit el tudok képzelni, hogy az eredeti rézlemezt szerzik meg és használják engedély nélkül. Ilyet láttam már, amit valószínű halála után nyomtak a művésznek a családtagjai. De így nekem ez már kérdőjeles, hogy mennyira hamisítvány, hisz az eredeti lemezzel nyomták.
2 megoldás van:
1. Ugyanúgy, mint más technikát. X hamisító elkészít egy művet, és azt állítja, Y-tól származik. Nem a technikát hamisítják, hanem valótlan készítői adatot adnak meg.
2. Kifinomult giclée-technikával.
Nekem minden rézkarcomnál látszik, hogy bele lett nyomva, főleg ha a hátulja is látszik, ott van körbe a lapon a rézkarc széle.
Egyszer akartak eladni nekem egy valószínűleg könyvből kimásolt képet. Online nem látszott, de élőben egyértelmű volt.
Van egy amit én csináltattam kifotózott fotó alapján. Kimondottan rézkarc papírra kértem, nyomdában készítették, ahol nagyon szuper nyomtatók vannak. De erről is ordít, hogy nem igazi, nem lehetne összetéveszteni egyik rézkarcommal sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!