Segítetek nekem? A rímeléssel lennének kérdéseim.
Figyelt kérdés
Amikor írunk egy verset, és egy dalt a magyar nyelv törvényei szerint, a szótagok száma szerint kell megrímeltetni a következő sort páros rímelés esetén, vagy teljesen más szabály érvényesül? Keresztrímeléskor az első és a harmadik, továbbá a második és a negyedik sor egyenlően oszlik el a szótagolás terén?tegnap 19:12
1/3 anonim válasza:
Őszintén szólva passz.
Én nem szoktam ennyire agyalni, ha elkap az ihlet leírom, és majd csiszolom hogy jó legyen.
Mindenkinek megvan a maga stílusa.
És bár nekem maga a szabad vers, mint kategória nem jön be, elismerem a létjogosultságát.
2/3 anonim válasza:
A szótagszám és a rím nem függ össze egymással. Nem kell minden sornak egyenlő szótagszámúnak lennie (de valami szabályosság azért nem árt, a teljesen random az elég kaotikus, ahhoz már iszonyat jónak kell lenni, hogy az működjön). Nem is kell minden sornak rímelnie valamelyik másikkal (lehet axax, axxa, aab ccd, stb. van egy csomó rímképlet, keress rá). Olvass sok verset, mindenfélét, sok különböző klasszikus és kortárs költőtől, konkrét példán mindig könnyebb megérteni az ilyesmit. Jelölgesd be a hangsúlyokat, rímeket, szótagszámot, mint alsóban. Formailag elemezd őket.
3/3 anonim válasza:
Ahogy jól esik, sehogy sem muszáj megfeleljenek egymásnak, a lényeg éppen a kreativitás, hogy kijöjjön valami jó. A szabályok ehhez többnyire hozzásegítenek, de ilyen szabályok nincsenek, amilyenekre rákérdeztél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!