Mi a véleményetek erről az általam írt avantgárd stílusú versről?
Az utolsó villamos
Az utolsó villamos jön már
Mielőtt este lenyugodna a város
Felszállok rá s közben arra gondolok
Mikor ér oda eme sárga jármű az otthonomhoz
Eső legközelebbi megállóhoz
Szétnézek a villamoson szememmel
Hátha van egy gyönyörű lány vagy
Egy szimpatikus fiatalember kinek Gondolatai megegyeznek az enyémmel
Az ablakon is kinézelődök sokszor
A város fényei ekkor már az este jelenlétét jelzik
Autók, autók mindenfelé
Egyik úton lezárás, biztos egy baleset
A másikban bűnözők tartózkodnak
Az én környékemen hála istennek nincsenek ilyen baleset
Vagy éppen veszélyes alakok
"Guten Nacht", "Good Night", "Bonne nuit"
Kiabálják különböző külföldi turisták
Végül végre megérkeztünk a város széléhez
A villamos utolsó megállóhelyéhez
Leszálltam, s végre elindultam gyalog haza
Kertváros, hol béke van, s nyugalom
Gyárak, turisták, mind messze vannak innen
Majd megérkezek végre az utolsó utcába
S elkiáltom magam: "Itthon vagyok!"
Jaj! És megint jaj!
Elolvastad? Melyik irányzatot képviselné ez az avantgárdon belül?
A formabontás az lenne, hogy semmiféle tagolást nem használsz?
Nem attól lesz avantgárd egy vers, hogy nincs benne rím. A rím hiánya a 20. elején még lehet, hogy formabontó újdonság volt, és így önmagában is bírt egyfajta művészi értékkel, de ma már ez önmagában semmi. Az avantgárd lényege, hogy formailag, és lehetőleg tartalmilag is szembehelyezkedik a mainstream művészettel, és valami új, meglepő, szokatlan formát és/vagy tartalmat hoz be. A te "versedben" nincs semmi ilyesmi. Dadaista versnek meg aztán különösen nem illene be, hiszen nincs benne semmi megdöbbentő, megbotránkoztató, össze nem illő dolog.
Ami mégis jó benne, az az, hogy van azért egy szerkezete, elkezdődik és véget ér valahol a történet, és közben felvillantod az utazás képeit. Ebből így akár még vers is lehetne, ha az írásodban lenne bármiféle irodalmi érték. De sajnos ennek nyoma sincs, olyan, mintha csak magadnak írnál egy naplót, ráadásul eléggé gyerekesen, sután fogalmazol, néha már kínos egy-egy sorod. Talán az első 2-3 sor kivételével újra kellene írni az egészet. Próbáld meg, hátha jobb lesz! És ha tényleg avantgárdot akarsz, akkor merj belevinni valami szokatlant, látszólag oda nem illőt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!