Melyik a kedvenc költőd és a kedvenc versed? Tudtok tanácsolni valami jó verset egy lánynak amit eltudnék szavalni?
József Attila: Szólt az ember
József Attila: Tiszta szívvel
Ady Endre: Sem utódja, sem boldog őse
A szavalásnál az a lényeg, hogy érzéssel mondd. Alaposan tanuld meg, de ne gépiesen hadard el. Próbálgasd, hogy neked hogy esik jól, olvasd hangosan, éld bele magad a lírai én helyzetébe. Vedd fel magad, akár, ha valami nem tetszik, próbálj más módszert, más hangsúlyt, stb. Esetleg utána is olvashatsz kicsit az irodalom tankönyvben vagy az interneten.
Amúgy nektek ezt nem tanították úgy harmadik-negyedik osztály környékén? Velünk gyakran mondattak verset egész alsóban és nem csak azt javították ki, ha a szavakat eltévesztettük, de azt is, ha a hangsúlyt, vagy ha hadartunk. (sima iskolába jártam, semmi elitképzés vagy tagozat, a 90es évek legvégén voltam elsős)
Az én kedvenc költőm Reményik Sándor, habár a kedvenc versem Áprily Lajos Március
Jól elszavalható versek:Nádasdi György:Szerelmes vers a 20. Századból. Ha klasszikusabbat akarsz Radnóti Tétova Óda,csak az elég hosszú.
"A sulimba kérték,hogy szavaljunk..."
Ettől a szótól kinyílik a bicska a zsebemben, és föláll a szőr a hátamon!
Csak remélni merem, hogy az illetékes pedagógusok nem ezzel a szóval kérték.
Verset - akár nagy nyilvánosságnak is! - MONDANI kell, nem pedig "szavalni"...
Konkrét javaslatom NINCS, mástól se várj.
ISMERJ meg minél több verset! (Segítenek az iskolai szöveggyűjtemények, és a YouTube.) Találsz olyant, amivel - még nem egészen kialakult - egyéniséged azonosulni tud. Képzeld el, hogy ezt négyszemközt elmondod barátnődnek barátodnak, ... bárkinek. Magányos perceidben a fürdőszobában tükörképeddel is megosztod.
Tudom, ez kissé bizarrul hangzik. Könnyítésképpen A YouTube-on keresd Jordán Tamást (esetleg Latinovits Zoltánt...).
Konkrétabb ötletet szándékosan nem adok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!