Szerintetek a Bánk bánt színdarabként vagy operaként érdemesebb megtekinteni először?
Tudom én vagyok a buta paraszt, de operában vagy musicalban sosem értem, mit énekelnek, szóval először olvasd el inkább :)
Aztán tök mindegy, más műfaj, nincs jelentősége, hogy melyiket látod előbb.
Attól függően, hogy miért akarod megnézni. A színdarab az eredeti, ha irodalom órára kell, azzal kezdeném. Az opera adaptáció, bár egészen közeli (időben és hűségben), azért több részletben eltér a cselekmény.
Annó, amikor tanultuk pont műsoron volt az opera a helyi színházban, így elmentünk rá, miután elolvastuk az eredetit és láttuk filmen is, majd a különböző műfajok közötti különbséget is megvitattuk. Mondjuk akkor még kevésbé volt gúzsba kötve a tanárok keze a tananyagot és a rászánható időt illetően.
"operában vagy musicalban sosem értem, mit énekelnek"
Az opera hanghordozón vagy rádión hallgatva, tévén nézve kevéssé élvezetes, nekem is gondot okoz a szöveg megértése.
Ha valakinek olyan szerencséje van hogy el tud jutni az operába, akkor a karzaton, jó magasan ülve a szöveget jól hallhatja, kipróbáltam, nekem működött a megértése.
Helyszínen hallgatva egész más az élmény és az akusztika, a női hangok nem olyan sivítóak mint felvételről hallgatva, egész máshogy szólnak. De az opera nem olcsó mulatság, sosem volt az...
A Bánk bán nem tartozott a kedvenceim közé. Irodalomórára az eredeti, klasszikus színdarabot érdemes megnézni és nem egy adaptációval/fel-és átdolgozással kezdeni. Ha szórakozásból, élménygyűjtésből, feltöltődésből nézi meg valaki, akkor meg mindegy, mert az alaptörténetet már úgyis ismeri (legalább nagyvonalakban) és tud mihez viszonyítani és el tudja helyezni a látottakat a klasszikus verzióhoz képest.
Köszönöm a válaszokat.
Szórakozásból tervezem megnézni, leginkább azért kérdeztem, hogyha hamarabb megnézném a színházban is az mennyire "venne el", esetleg egy későbbi operában történő megtekintés élményéből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!