Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Szerintetek a Bánk bánt...

Szerintetek a Bánk bánt színdarabként vagy operaként érdemesebb megtekinteni először?

Figyelt kérdés

aug. 2. 16:05
 1/6 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
100%

Tudom én vagyok a buta paraszt, de operában vagy musicalban sosem értem, mit énekelnek, szóval először olvasd el inkább :)

Aztán tök mindegy, más műfaj, nincs jelentősége, hogy melyiket látod előbb.

aug. 2. 18:12
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Attól függően, hogy miért akarod megnézni. A színdarab az eredeti, ha irodalom órára kell, azzal kezdeném. Az opera adaptáció, bár egészen közeli (időben és hűségben), azért több részletben eltér a cselekmény.

Annó, amikor tanultuk pont műsoron volt az opera a helyi színházban, így elmentünk rá, miután elolvastuk az eredetit és láttuk filmen is, majd a különböző műfajok közötti különbséget is megvitattuk. Mondjuk akkor még kevésbé volt gúzsba kötve a tanárok keze a tananyagot és a rászánható időt illetően.

aug. 3. 18:40
 3/6 anonim ***** válasza:
Operaként.
aug. 7. 08:52
 4/6 hungaroboy válasza:

"operában vagy musicalban sosem értem, mit énekelnek"

Az opera hanghordozón vagy rádión hallgatva, tévén nézve kevéssé élvezetes, nekem is gondot okoz a szöveg megértése.

Ha valakinek olyan szerencséje van hogy el tud jutni az operába, akkor a karzaton, jó magasan ülve a szöveget jól hallhatja, kipróbáltam, nekem működött a megértése.

Helyszínen hallgatva egész más az élmény és az akusztika, a női hangok nem olyan sivítóak mint felvételről hallgatva, egész máshogy szólnak. De az opera nem olcsó mulatság, sosem volt az...

A Bánk bán nem tartozott a kedvenceim közé. Irodalomórára az eredeti, klasszikus színdarabot érdemes megnézni és nem egy adaptációval/fel-és átdolgozással kezdeni. Ha szórakozásból, élménygyűjtésből, feltöltődésből nézi meg valaki, akkor meg mindegy, mert az alaptörténetet már úgyis ismeri (legalább nagyvonalakban) és tud mihez viszonyítani és el tudja helyezni a látottakat a klasszikus verzióhoz képest.

aug. 21. 09:25
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Szórakozásból tervezem megnézni, leginkább azért kérdeztem, hogyha hamarabb megnézném a színházban is az mennyire "venne el", esetleg egy későbbi operában történő megtekintés élményéből.

aug. 28. 16:26
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha valaki a sztori miatt szeretné megnézni, érdemesebb a színdarabbal kezdeni, mert ott nem kell utánaolvasni a történetnek ahhoz, hogy megértse, mi folyik a színpadon. Operánál a legtöbbször nem lehet érteni a történetet a mű előzetes ismerte nélkül, és annak a közönségnek írták, aki ismerte a történetet. Az opera élményéből nekem nem vett el semmit, sőt segített benne (láttam mindkét verzióban).
okt. 14. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!