Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit jelent a bágyi csodában,...

Mit jelent a bágyi csodában, amikor Vér Klára azt mondja: Nem lesz az, csak derce?

Figyelt kérdés

Kis kontextusnak: Mikor lesz már lisztté az én búzám? – kérdé fojtott gúnnyal az ablakoz lépve.

– Nem lesz az, csak derce! – vágta vissza csintalan mosollyal a molnárné. – Vagy igaz, hisz te a zsákjaidat érted!

#irodalom #novella #metafora #Mikszáth Kálmán #parasztnovella #bágyicsoda
2024. jún. 20. 17:41
 1/4 anonim ***** válasza:
69%

derce [e-e] főnév dercét, dercéje [e, e-e]

A daránál finomabb, a lisztnél durvább szemű őrlemény; szitáláskor különváló durva szemű liszt.  Mikor lesz már lisztté az én búzám? … – Nem lesz az csak derce. (Mikszáth Kálmán) || a. (népies) Korpás liszt. || b. jelzői használat(ban) (népies) Ebből készült <élelmiszer>.  Lesz nagy derce cipó, s hozzá sült konc, idejében. (Arany János–Arisztophanész-fordítás)

Ezt most tényleg nem bántásból, de 2. Google találat volt.

2024. jún. 20. 18:51
 2/4 A kérdező kommentje:
maga a derce szót én is tudom mit jelent, a mondat metaforikus jelentésére gondoltam :)
2024. jún. 20. 19:29
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
#2 azon mit nem értesz? Szabad fordításban: azt cseszheted, nem lesz abból semmi (mármint a Klára megkettyintéséből).
2024. jún. 20. 19:54
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
A hármassal értek egyet: amit akarsz, azt biz' nem kapod meg! De amúgy meg irónia, mert ha nincs is leírva, tudjuk, hogy a "csoda" az lett volna, ha férjét nem csalja meg, de megtette. A dercéből mégiscsak liszt lett...
2024. jún. 21. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!