Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Pontosan hogyan kell pauszpapí...

Pontosan hogyan kell pauszpapírral és indigóval másolni egy rajzot?

Figyelt kérdés
Van egy rajzom, és szeretnék belőle színes verziót is, de nem akarom újra megrajzolni. Vettem pauszpapírt meg indigót, de még nem csináltam ilyet. Ugye a pauszpapír alatt átüt a rajz... Az indigót a másolandó rajz alá kell tenni, legalulra meg egy üres papírt (és arra kerül majd a másolat?)?

jún. 5. 11:58
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Két lehetőség van.

A) pauszpapírra másolod az eredetit, aztán ezt indigóval a másik papírra (eredeti alul, rá az átlátszó, majd újpapír alul, rá az indigo a tintás felével lefelé, rá a pauszpapíros másolat). Ez ugye két lépés, de előre eldöntheted melyik vonal kell. Ez azért hasznos, mert a hagyományos indigó nem radírozható (a szén és grafit igen, nézd meg mi van ráírva, vagy próbáld ki egy piszkozaton).

B) újpapír alul, indigó rá, eredeti rajz felülre. Ebben az esetben valami olyannal húzd a vonalakat, ami nem hagy nyomot, különben elrontod az eredetit.

Sok sikert!

jún. 5. 13:57
 2/3 anonim ***** válasza:
Úgy kell, hogy a paiszpapírt teszed fölülre, áthúzod a vonalakat. Majd a pauszpapírt megfordítod,átrajzolod ceruzával a pauszpapír másik oldalan a vonalakat. Majd a ceruzás részét rányomod egy papírra, esetleg ha szükséges, újra áthúzod a vonalakat, hogy megtapadjon a grafit a papíron.
jún. 6. 12:51
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A #2 módszeréhez nem kell az indigó. Csak jó puha ceruza a pauszpapír hátuljára (5B és afölött az igazi), különben nem fogod látni amit átrajzoltál. Fontos, hogy ne "véss" amikor áthúzod a vonalakat, mert akkor barázdák lesznek a lapon ami nagyon fog látszani, amikor színezed, satírozod azt a részt.

Szeretem ezt a technikát, de csak kisebb rajzokhoz szoktam használni.

jún. 6. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!