Hogyan csináljam meg a saját sorozatom?
Sziasztok! Kb már fél éve van egy elég bonyolult és (szerintem) rengeteg időt igénybe vevő ötletem. Amit tudni kell rólam: 18 éves vagyok, egész életemben érdekeltek a filmek, a színészet és az irodalom. Idén áprilisban megjelent az első verseskötetem, idén és tavaly is megnyertem két országos szavalóversenyt- ezt csak azért írom le, mert talán ehhez az egész ötlethez hasznát vehetem. Erdélyben élek, pontosabban Kalotaszegen egy kisebb faluban (ami elég ismert volt az 1900-as évek első felében) és Kolozsváron járok iskolába. Járok egy színikörbe, benne vagyok pár irodalmi körben, személyesen ismerek színészeket, költőket és az Erdély Tv igazgatóját is, akivel talán megbeszélhetném, hogy leadják a sorozatot. Egy év múlva egyetemre megyek -persze, ha sikerül a román érettségim, amit gyűlölök- és két opció van: a színi vagy a rendezői szak a Film és média szakon.
Sok verset, novellát, forgatókönyveket írok, fotózok és rövidfilmeket csinálok.
Na most jöjjön az a bizonyos ötlet:
Szeretnék rendezni egy nem amatőr szintű fantasy sorozatot, amit talán a Mi kis falunkhoz hasonlítanék, annyi különbséggel, hogy ez nem komikus (nem is szomorú) hangvételű lenne. A pontos ötlet még nincs meg, de a lényeg, hogy a jelenkorban és az 1900-tól 1940-50-es években játszódna fontosabb falvakban Kalotaszegen. Nagyon sok költő, író, zeneszerző megfordult itt, köztük Ady, Dsida Jenő, Móricz Zsigmond, Weöres Sándor, Bartók, Kodály. A második világháborúban bent voltak az orosz katonák, megerőszakolták a fiatal lányokat stb. Tehát rengeteg dolog van, amikből összeállhat ez az egész sorozat. Úgy képzeltem el, hogy fiktív történet lenne, valós, megtörtént eseményekkel keverve. Lenne egy fiatal kalotaszegi fiú, aki már nagyon megelégelte a jelent, a mostani elcseszett világot. Nézi a régi képeket a dédszüleiről, arról, hogy mennyivel más élet volt régen, olvassa az idézeteket, amiket a költők a faluról/ falvakról írtak és nagyon bánja, hogy nem abban a világban élt. Ez lehet klisé, de valamilyen módon visszautazik az időben és az 1900-as években találja magát. Vihetnék szerelmes szálakat, krimit, izgalmakat bele. Megjelenhet benne Ady, ahogy Csucsáról (ami tőlünk csupán fél órára van) eljön a faluba pénzt kérni a régi kereskedőkhöz, mivel elitta s elnőzte az egész pénzét (ezt dédim mesélte nekem, mikor még élt), az orosz katonák, ahogy betörnek a házakba, megölik a szegény teheneket és megeszik, Kós Károly, ahogy megtervezi a bizonyos épületeket (nálunk pl az iskolát és a kúlturotthont ő tervezte), Bartók, ahogy népdalokat gyűjt a különböző falvakban stb. És lehetnének benne kitalált dolgok is, az izgalom és rejtélyek kedvéért.
Sok ötletem van még, de mindent nem tudok leírni.
Miért gondolom, hogy ez jó és sikeres lenne? Számtalan időutazós film/ sorozat van, a dinoszauruszok korában, a híres Amerikában, de ilyen még nincs, ami a kisebb réteget, a nem annyira ismert tájakat célozza meg és teszi ismertté. Szerintem azok, akik imádják a zenét, az irodalmat s egyben a régi világot, rácsapnának egy ilyen sorozatra. Az én elméletem az, hogy egy magyar film, aminek sima, megszokott története van, autókról, sportról stb., nem annyira fut be, hiszen akkor már inkább egy amerikai filmet néznek meg, hisz ugyanaz a sztori, annyi különbséggel, hogy az amerikai sokkal profibb. DE, ha csinálok egy olyan magyar filmet, olyan történettel, amit még nem csináltak és, ami eleve a magyarokat, erdélyieket szólítja meg, nem csak a költők és zeneszerzők, hanem a régi történelem miatt is, akkor befut.
Kérlek véleményezzétek az ötletem és írjatok le mindent, amit felhasználhatok.
Amit tudok:
Rengeteg kutatómunka kell hozzá, színészek, operatőr, vágó, kellékek és a legfontosabb: Rengeteg pénz.
Amit nem tudok:
Hogyan kezdhetném el, kihez fordulhatnék segítségért? Lehetséges ez egyáltalán? Jó ötlet?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is! :)
Üdv.
Ajánlom figyelmedbe a magyar filmes pályázatokat, elég konkrétan meg szokták fogalmazni a szakmai követelményeket. Ilyen fiatalon 0 filmes tapasztalattal nem fogod tudni megvalósítani, ha csak egy már ismert szakembert nem győzöl meg hogy társuljon és adja hozzá a nevét. (Így tudnak kinyílni a pénzcsapok, viszont így háttérbe szorulsz és inkább csak segítő leszel egy profi mellett.)
Az ötletet tekintve jó úton vagy szerintem. Építs tovább szakmai kapcsolatokat, válassz szakirányú egyetemet, ha nem sikerül bejutnod akkor szakképzést és utána újra próbálkozz az egyetemmel. Nem kötelező, de kapcsolatépítés szempontjából sokat ér. Írj hozzá szinopszist, forgatókönyvet, esetleg forgass trailert vagy rövidfilmet, haladj kis lépésekben. Egy nagyjátékfilm túl nagy falat lenne elsőre.
A téma nekem így leírva egyáltalán nem jött át. Értem hogy mit szeretnél vele viszont ez még így is rétegfilmnek tűnik. Inkább kis költségvetésű művészfilmként vagy egy egyetemi rövidfilmként tudnám elképzelni. Persze ez is csak egy vélemény a sok közül.
Kevesen tudják ilyen konkrétan ennyi idősen mit szeretnének csinálni. Bármerre halad a projekt sok sikert hozzá! Ne add fel soha.
Szia! Én már csináltam sorit:).
Igaz csak a barátnőmmel, meg még pár szereplővl, de akinek megmutattuk tetszett. Gondolkodttam hogy én is csinálok egy sztorit, nagyon sok ötletem van.
Kérdésedre válaszolva, írj egy forgató könyvet, és államtól szerezz pénzt hozzá. Meg menj el kicsit dolgozni. Csinálj szórólapokat, castingot( gyerekszereplő kell én itt vagyok:))
Facebookon hozz létre egy oldalt, vagy egy létező csoportba ír be
Tedd le a sulit, helyezkedj el szakmában, hogy betekinthess tapasztalhass dolgokat.
Szakmától a gyakorlatig sok mindent tapasztalsz és más módon megfontoltabb leszel.
Mindemellett: kapcsolatok.
Fontos, főleg manapság.
Ezidők alatt pedig kidolgozgatod ötleteid, de biztos sokat fognak formálódni már csak a korod és a mindennapi élet tapasztalatai miatt is.
El lehet rugaszkodni képzeletben, de vannak dolgok melyeknél előnyösebb talpon járni a földön s tudni tényeket, infókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!