Szerintetek meg tudnék tanulni rajzolni?
Őszintén: sok a marketing "gyere megtanítalak rajzolni" kamus dolgok.
Ott nem mondanak el dolgokat direkt, hogy maradj és csengesd ki nekik a kesst.
Hitegetik azokat is, akiket nem szabadna s később lelki sebeket hagynak az emberekben... és ezt nagyon utálom.
A fontos dolgok, amiket elhallgatnak:
- az adott személy motoros képességeinek szintje, annak felmérése.
Ugyanis, ha nincs meg azon képességek halmaza, amelyeket igényel bármilyen alkotói ág, akkor el kell fogadni, hogy akárhány órát, időt, energiát, munkát is fektet be valaki... Ugyan fejlődhet a saját alap képességeihez mérten, de önmaga maximuma is alacsonyan lesz.
Nem kellemes nemet mondanom lelkes rajzolni tanulóknak, de nem is fogok senkit hitegetni, átverni. Inkább utáljon meg, ha netán rosszúl fogadja a finoman megfogalmazott érvemet.
Alap kérdéseim: hány éves vagy és milyen szinten ment a rajz 10 éves kor tájt? Jelenleg milyen szinten megy?
Sokaknál arányok és vonalkezelés alapján már látszik, hogy érdemes-e neki ugrania vagy sem.
Igen,művészetin 5 éven át az alapkkat nyomjuk.
Térből lapra vázolás alapjai, szerkezeti rajz, kompozició, kezdetben kockák, téglalapok, majd hengerek, drapéria,... Stb ábrázoló geometria.
Az egyszerűbb formák térbeli elhelyezése alap lesz a későbbiekben pl ember rajznál, ami bővül anatómiával.
Ebben benne van az alapok java, amiket művészetin éveken át rajzolnak, minimum heti 9 rajzórában + házi és a szakmai irányzatoknak megfelelő rajzok.
A tónusozásnál pl már egyedibbek a diákok, ahogy szerkezeti rajznál és bonalkezeléseknél. Ezért kell az ottani tanár, hogy a diák jellegzetes, sajátos energiái szerint önazonosan fejlődhessen.
Pl én a lágy, nagyon aprólékos típus vagyok, de barátnőm a durva erős, erőteljes típus.
Keresni kell azok emberek társaságát pl akik művészetin tanulnak, netán nyílt napokra is érdemes elmenni és tanároktól kérdezni, ismerkedni, ha nyitottak adott személyek rá. Művészeti közösségekbe elmozdulni.
Volt tanárom is szervez táborokat, tanár-diák találkozókat.
De mindenek előtt legyél tisztában alap képességeiddel.
Hiába akar az ember énekes lenni, ha nincsen hangja, hallása, kinesztézise stb.
Ilyen a rajz is kicsit más formában.
Fejlődni mindig lehet, de nem mindegy milyen alappal, milyen maximummal.
Nemrégiben egy korombeli sráccal találkoztam, aki több százezret elköltött és nem értette miért nem fejlődik.
1. Alapokat nem tanult.
2. Elérte képessége határát.
(10 éves tehetséges kislány szintjén van.)
Volt olyan eset is, akit régebben utasítottam vissza, akkor kaffogot, káromkodott, mára felnőtt és egy utamon összefutottam vele. Beszélgettünk egyet és utólag elnézést kért, viszont idővel megértette. Mindemellett karriert épített saját előnyös képességeiből, ahol máig felfele ível karrierje és boldog voltam, hogy rátalált önmagára.
Akiknek meg is van az alap képességük, ott is kihullanak olykor az emberek, unalmas kockák, hengerek és társai.
"De én embert akarok rajzolni.", "de én mangát akarok rajzolni." 😅
Aranyosak, de az alapok fontosak.
Hiába a sok szép színes rajz, ha olyan aránytalanok, hogy összeesnek.
Szóval, ha komolyan gondolod, készülj fel egy kis monotonításra, sablon dolgokra. Ha azok berögzülnek a többi alappal, onnan már könnyű lesz.
Előző, engem érdekel, milyen könyvet tettél föl, a link már nem jó.
Amúgy akik művészeti egyetemre járnak, azok az alapokon már régesrég túl vannak. Az alapokat középiskolaban tanulják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!