Akvarell képet lehet tartósítani,fixálni? Ha igen mivel?
Én csak annyit tennék hozzá, hogy lehet kapni olyan fixáló lakkot, amely állítólag véd az UV károsodás ellen is. (hogy mennyire, azt legfeljebb az idő mutatja meg, ill. laborban tudnák bevizsgálni)
megjegyzés: van fényes és matt fixáló is
Jelenleg én ezeket használom: (még nem volt gondom velük)
Lukas festmény lakk spray 400 ml hozzáadott UV-védelemmel
Használható olaj-, akril-, tempera-, és gouache festményekre. Száradás után rugalmas, fényes, teljesen színtelen filmréteget képez. Terpentinolaj és lakkbenzin oldja.
Pannoncolor fixatív spray, 200 ml
Ez nem említ UV védelmet, de sárgulás elleni védelmet igen, viszont ez grafikai fixatív.
A Pannoncolor fixatív alkalmazható pasztell, faszén, ceruza, grafit, rajzokhoz, de én akvarellhez is használtam többször és jó volt hozzá.
Nemrég még ezt javasolták, amely univerzális termék: (még nem próbáltam)
MTN PRO Matt Fixáló (Matte Fixer)
A matt színben elérhető fixáló a különböző művészi technikákkal létrehozott alkotások védelmére alkalmas. Ideális akril- és olaj festményekhez, vagy pasztell, faszén, ceruza, grafit, akvarell rajzokhoz.
Jól alkalmazható más típusú, porózus anyagokhoz is a megfelelő felületi védelem elérése érdekében. Akril gyanta alapú és könnyen alkalmazható lakk spray, mely nem sárgul be idővel és véd az UV-sugárzás ellen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!