Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Szerintetek miről szólhat ez...

Szerintetek miről szólhat ez a Háy János vers?

Figyelt kérdés

TÜZET ÉGET

Szemben a gázzal,

szemben vele,

akinek ő háttal.

Az orra csorog

a gőz nedvet áztat.

Vagy a szeme,

mert alágyújtott

a tűznek.

Tüzet éget.

Ideje volt már,

eltörli a gőzt az arcán,

kifújja az orrát,

magával húzza,

az ágy nincs messze,

mit tenne, ha

mást tenne, de nem,

mert épp ezt kell.

Az arca még piros,

aztán már nem,

nem szuszog

hangosan, csendben

fekszik, ahogy a paplan,

néha az ágyrugó

hangja jelzi,

hol tartanak.

Tüzet éget benne

minden nap, hogy

olyan legyen,

mint egy kihűlt nap,

nagy és értelmetlen.

2022. szept. 6. 08:20
 1/9 anonim ***** válasza:
17%
Túltolta a cuccot a szerző.
2022. szept. 6. 11:19
 2/9 anonim ***** válasza:
0%

Ránéztem gugliban hogy ki ez a csávó, hát látom a fején hogy full leépült alkesz.

Úgyhogy ez mindent elárul..

2022. szept. 6. 11:23
 3/9 A kérdező kommentje:
Nyugodtan ignorálhattad volna a kérdést, ahelyett, hogy hülyeségeket írsz ide.
2022. szept. 6. 11:39
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Nézd már meg : [link]
2022. szept. 6. 11:45
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
2022. szept. 6. 11:46
 6/9 A kérdező kommentje:
Azért örülnék, ha valaki olyan is írna, aki a verssel foglalkozik, nem pedig azzal, hogy alkesz-e a szerző.
2022. szept. 6. 12:06
 7/9 anonim ***** válasza:
Nincs igaza az előzőnek, Háy János egy nagyon intelligens ember, nagy emberismerettel. Érdemes elolvasni a könyveit, megnézni vele néhány beszélgetést. Nem egy lecsúszott alkesz, csak már elmúlt 60 éves. Valószínű te sem leszel egy férfimodell 60+-os korodban. Ettől még értékes ember, aki minden évben új könyvet ad ki.
2022. szept. 6. 15:46
 8/9 anonim ***** válasza:

Egyébként, hogy a kérdésre is válaszoljak, szerintem a vers arról szól, hogy egy kiégett ember hogyan veszíti el a lelkesedését az élet dolgai iránt. Elégeti a tüzet, lemond a vágyairól, csak úgy éli az életét, már nem leli örömét a dolgokban, amit csinál.

Aztán lehet, hogy a költő nem erre gondolt, de ez a jó a művészetben, hogy néha elvont és nem mindenkinek ugyanazt jelenti. A költeményeinél a prózái sokkal egyértelműbbek. Én sokszor hallottam Háy Jánost irodalmi fesztiválokon nyilatkozni és nagyon érti az emberi lelket. Azért is gondolom, hogy ez a vers is erről szólhat.

2022. szept. 6. 15:53
 9/9 A kérdező kommentje:

8-as, köszönöm a válaszod. Ugyanaz a véleményünk Háy Jánosról, több regényét is olvastam már és mivel azok nagyon bejöttek, most ismerkedem a verseivel. Benne eddig nem csalódtam, magamban viszont annál inkább, mert volt ez az egy vers, amin kicsit fennakadtam és ahogy olvasom a te értelmezésed, már látom, hogy túlságosan is be akartam magyarázni magamnak egy jelentést, amit aztán egy-két sor mindig cáfolt és összekeveredtem. 😂 Hiába, lehet, hogy ehhez a kötethez (Az öregtó felé) még érnem és okosodnom kell.

Az előtted válaszolóhoz pedig bevallom, nem volt türelmem, olyan alaknak tűnik, akit valójában úgysem érdekel a téma.

2022. szept. 6. 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!