Szerintetek miről szólhat ez a Háy János vers?
TÜZET ÉGET
Szemben a gázzal,
szemben vele,
akinek ő háttal.
Az orra csorog
a gőz nedvet áztat.
Vagy a szeme,
mert alágyújtott
a tűznek.
Tüzet éget.
Ideje volt már,
eltörli a gőzt az arcán,
kifújja az orrát,
magával húzza,
az ágy nincs messze,
mit tenne, ha
mást tenne, de nem,
mert épp ezt kell.
Az arca még piros,
aztán már nem,
nem szuszog
hangosan, csendben
fekszik, ahogy a paplan,
néha az ágyrugó
hangja jelzi,
hol tartanak.
Tüzet éget benne
minden nap, hogy
olyan legyen,
mint egy kihűlt nap,
nagy és értelmetlen.
Ránéztem gugliban hogy ki ez a csávó, hát látom a fején hogy full leépült alkesz.
Úgyhogy ez mindent elárul..
Egyébként, hogy a kérdésre is válaszoljak, szerintem a vers arról szól, hogy egy kiégett ember hogyan veszíti el a lelkesedését az élet dolgai iránt. Elégeti a tüzet, lemond a vágyairól, csak úgy éli az életét, már nem leli örömét a dolgokban, amit csinál.
Aztán lehet, hogy a költő nem erre gondolt, de ez a jó a művészetben, hogy néha elvont és nem mindenkinek ugyanazt jelenti. A költeményeinél a prózái sokkal egyértelműbbek. Én sokszor hallottam Háy Jánost irodalmi fesztiválokon nyilatkozni és nagyon érti az emberi lelket. Azért is gondolom, hogy ez a vers is erről szólhat.
8-as, köszönöm a válaszod. Ugyanaz a véleményünk Háy Jánosról, több regényét is olvastam már és mivel azok nagyon bejöttek, most ismerkedem a verseivel. Benne eddig nem csalódtam, magamban viszont annál inkább, mert volt ez az egy vers, amin kicsit fennakadtam és ahogy olvasom a te értelmezésed, már látom, hogy túlságosan is be akartam magyarázni magamnak egy jelentést, amit aztán egy-két sor mindig cáfolt és összekeveredtem. 😂 Hiába, lehet, hogy ehhez a kötethez (Az öregtó felé) még érnem és okosodnom kell.
Az előtted válaszolóhoz pedig bevallom, nem volt türelmem, olyan alaknak tűnik, akit valójában úgysem érdekel a téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!