Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit kell nézni a múzeumokban...

Mit kell nézni a múzeumokban kiállított képeken?

Figyelt kérdés
Szeretnék az az ember lenni aki eljár múzeumokba és hozzáértő szemekkel nézi a képet de egyszerűen nem tudok rájönni hogy egy random festett vázában mit lehet olyan különlegesnek találni. Köszi a segítséget!

2022. aug. 2. 19:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az attól függ, hogy látogató vagy, művészettörténész, vagy restaurátor.
2022. aug. 2. 19:29
 2/13 anonim ***** válasza:
93%
Figyeld a fény-árnyék viszonyát, az ecsethasználatot, a vonalvezetést, az árnyalatokat, az arányokat, a hátteret, képzeld el, hogyan készülhetett a kép, figyeld azt, hogy milyen hatása van rád, stb., én ezeket szoktam - sima műkedvelő vagyok.
2022. aug. 2. 19:34
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Abból kell kiindulnod, hogy az alkotó tudatosan dolgozott.

Ahhoz, hogy kifejezze magát, varíálhatja:

1, a témát (egyátalán miről csinál képet, szobrot)

2, a kompozíciót (ha megvan a téma azt hogyan helyezi el a képen, vagy a térben)

3, festménynél grafikánál kifejezheti magát a választott színekkel (mindegyiknek van hatása), szobroknál anyagokkal (pl anya-szobor fából meleg hatású, ugyanaz kőből rideg)

4, azzal hogy hogyan dolgozik, aprólékosan fest, vagy elnagyolva, hogyan alakít ki egy szobrot stb.

Mindezeken túl aki nagyon profi, az az adott munkát az életművön belül is el tudja helyezni és nézegetheted pl h már 16 évesen mit festett, aztán hogyan változott ez időskorára.

2022. aug. 2. 20:07
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Én a korszakot is figyelem. Mikor készült? Hol tartott, akkor a művészet? Megelőzte a korát? Mi újat adott? Miből merítkezett? Hiszen ott van a múzeumban, valamiben kiemelkedő a kortársaihoz képest.
2022. aug. 2. 21:00
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Én nem értem, ha csak nem kritikus vagy valami durva művtöris alak, akkor miért kell ilyen szempontokat meg stb szabályokat értelmezni?

Egy alkotás (legyen) akármi, először is tetszen, ragadjon meg.

huszadrangú, hogy egy nőalak vagy háttérben lévő nőalak képe az aranymetszés alapján szabályos-e.

2022. aug. 2. 22:04
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

#5ös

Azért ìrtam le a szempontokat, mert az volt a kérdés, hogy mi adja a különlegességet.

A "durva művtörisek" ilyesmiket néznek. :)

Persze ettől még másnak más is lehet az.

#3mas voltam

2022. aug. 2. 22:19
 7/13 anonim ***** válasza:
82%

ja bocsi, a kérdés további részét nem olvastam el.

Így megértem, de akkor is barbárság ez.

Amúgy én meg művész voltam, meg tehetséges (nem én mondtam, hanem befutottak, díjazottak).

De kiégtem emberileg, utána már hozadék volt a művészetem is.

Ma már annyira nem érdekel az egész.

2022. aug. 2. 22:25
 8/13 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek a segítséget☺️
2022. aug. 3. 11:46
 9/13 anonim ***** válasza:
77%

:) a dolog lényege, hogy élvezd. akkor érdemes képeket nézni, ha tetszenek. nem efféle intellektuális elgondolások mentén, ezt még olvasni is fárasztó. tehát ha érdekel a festészet vagy bármi más képző- vagy iparművészeti stb. alkotás, menj, és nézd meg őket. ha hidegen hagy, ne nézd. nem muszáj.

én például pont nagyon szeretek képeket nézni, szívesen megyek galériákba, múzeumokba. nem mind érint meg, nyilván, és nem is mindet bírom befogadni egyszerre, ami ki van állítva egy helyen. párat egyszerre.

2022. aug. 4. 12:48
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

9-es, te miért feltételezed, hogy azok, akik el tudnak merülni a részletekbe, azok nem kedvelik a képeket, és nem tetszenek nekik a képek?

Épphogy az ilyen emberek tudják igazán értékelni. Minél felületesebb és együgyűbb valaki, annál valószínűbb, hogy csak annyit tud kinyögni, hogy tetszik, vagy nem tetszik egy kép. Azt már nem tudja, miért, vagy mi tetszik benne, te ilyen lehetsz. Sajnállak.

2022. aug. 4. 15:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!