Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Ki hogyan tanult meg otthon...

Ki hogyan tanult meg otthon (digitalisan) rajzolni?

Figyelt kérdés

nemreg elkezdett erdekelni ez a dolog, de rajz iskolaig nem mennek el, inkabb hobbi szinten szeretnek megtanulni szepen rajzolni

youtubeon mar nezelodtem rengeteget de gondoltam irok egy kerdest hatha masok megosszak a tapasztalataikat :-)

az mar eszemben van hogy amikor kezdek tobbet rajzolni, posztolom majd a rajzaim hogy kritikat kapjak es ezaltal fejlodjek, de eloszor el kellene jutni arra a pontra ahol van amit ki tudok posztolni

de nem tudom hol kezdjem.. anatomia? arnyekok? taj?

2022. jún. 22. 00:51
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A-a. Geometria vagy "kockológia", perspektívák begyakorlása, aztán rengeteg székportré, szobarajzok, majd csendéletek, aztán természeti tanulmányrajzok. Egy-két tájkép is jöhet itt már.

Aztán csontváz különböző részei, koponya tanulmányrajzok, majd rengeteg csontváz egyben.

Aztán erre már rá lehet építeni az alakábrázolást, portrékat.

Kezdetben minden téma grafittal, utólag színessel. És nem csak ceruzával meg vízfestékkel.

2022. jún. 22. 04:18
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ritkán szoktam, amikor van valami megvalósítandó ötletem. Youtube-ról kinézem, hogy amit akarok, azt hogyan lehet megvalósítani. Az angolom szerencsére elég hozzá, így sima ügy. Persze lassan haladok vele, de eddig mindent megoldottam.
2022. jún. 22. 09:06
 3/6 A kérdező kommentje:

koszonom a valaszokat :-)

tudtok olyan oldalt/social media platformot ahova en a keszulendo rajzaimat kiposztolhatnam kritikaadasra?

2022. jún. 22. 12:21
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Deviantart, zárt facebook csoportok.
2022. jún. 22. 13:16
 5/6 anonim válasza:
100%

Hát ha digitálisan is szeretnél rajzolni, először meg kell tanulni a programot és a táblát használni.

Ha nem tableten hanem rajztáblán (pl wacom) fogsz rajzolni, nem szükséges olyat venni amin látod hogy mit rajzolsz (ezek eleve elég drágák olyan 80-100 ezer között kezdődnek a normálisak). Az alap bőven elég ahol a számítógép monitoron látod hogy mit csinálsz. (pl wacom intuous s, wacom one, Xpen start, Huion H sorozata)

Ezeknél elég sok idő mire megszokod hogy a táblán rajzolsz és a monitort nézed. Emellett az is sok idő hogy biztosak legyenek a vonalaid. Eleinte girbe-gurba lesz, a kezed is csúszkálni fog, nem fogod tudni egyenletesen rányomni a ceruzát.

Aztán a programot is meg kell tanulni kezelni. A legtöbbhöz kell egy alap angol tudás, vagyis megkönnyíti a kezelés ha tudod mi mit jelent.

Kezdetben az ingyenes programok teljesen jók. Néhány rajztáblához kapsz egy program kódot is, amivel ingyenesen letölthetsz valamilyet. Ingyenes programok pl FireAlpaca, Krita, PaintToolSai (a Sai1 30 napig ingyenes, a 2 elvileg teljesen az, bár szerintem nagyon bugos), AutoDesk, InkSpace, Clip studio (csak a próbaidőszak ingyenes), MediaBang, de még van rengeteg másik is.

Eleinte csak próbáld meg megtanulni a funkciókat kezelni a programban. Aztán egyszerű alakzatokal kezdj. Körök, egynesek, amíg biztosan nem tudsz úgy rajzolni hogy csak a monitort nézed.

Ezután jöhet amit szeretnél rajzolni. Tájképeket, állatokat embereket. Rengeteget kell gyakorolni és mindig az alapoknál kezd.

Nagyon sok videó van youtubeon hogyan kell egyes dolgokat rajzolni, keress olyat amelyik tetszik. És ne akarj egyből teljes illusztrációt csinálni komplex karakterrel, aki 3 irányból megvilágított különböző fénnyel.

Az is sok idő lesz mire megtalálod a stílusodat. Van amikor észre sem veszed, van amikor kifejezetten szenvedni kell hogy olyan legyen amilyenre szeretnéd.

Nyugodtan vegyél ötleteket nagyobb művészektől, ők hogyan rajzolnak, hogyan árnyékolnak. Sose másold le az ő alkotásukat, de ötlete és ihletet venni szabad.

Rajzolj nagyon sokat képekről, vagy a valóságból. Ha állatokat rajzolsz menj el az állatkertbe és nézd meg hogyan is mozog a tigris, hogy néz ki az elefánt ormánya.

Fontos még hogy ne félj hibázni. Majd tanulsz belőle. Ha elrontasz egy rajzot, hát istenem,majd nem mutatod meg senkinek, vagy kitörlöd.

Sok sikert

2022. jún. 27. 10:55
 6/6 A kérdező kommentje:

utolso:

koszonom a valaszt :-)

jelenleg a rajztabletem huion H640P, nagyon szeretem es kifejezetten nem csuszkalok rajta.

Elejeben igen nehez volt a szem-kez koordinacio, sokszor azon kaptam magam hogy leraktam a ceruzat hogy igyak es mikor felvettem a kepernyohoz emeltem hogy ott rajzoljak :-D

Krita-t hasznalok jelenleg, sok sok videot neztem es mar kb minden funkciot tudom hogy kell hasznalni.

Jelenleg 1-es altal irt dolgok probalok + neztem par youtube videot is, es igen, rajzolgatni kell egyenes vonalakat meg kockakat meg stb. :D

Picit unalams de ezen vegig kell mennem ahhoz hogy jobb legyek ugyhogy csinalom

persze 3-4 rajzot belecsempesztem a gyakorlasba, majd jo lesz rajuk kesobb visszatekinteni hogy milyen kis amator voltam :-)

2022. jún. 27. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!