Vannak ilyen jellegű alkotások az egyetemes kultúránkban?
Van egyes emberek fejében az a közhelyes megállapítás, hogy a politikusok azok mind ilyenek, tehát lopnak, korruptak, stb.
Honnan jön, miből táplálkozik az egyes embereknél ez a megállapításuk? Vannak a kultúránkban olyan pl. művészeti alkotások, stb. amelyek konkrétan bemutatjàk a politikusainknak, pártembereinknek, stb. az ilyenfajta "működését" és ha igen melyek ezek az alkotások?
Nem mind.
Történelmi tapasztalat.
Főleg a baloldaliak, azoknak az ideológiájukból fakad a lopás, rombolás, gyilkolás.
Ezt én is így gondolom, hogy nem mind, de egyes embereknek a fejében ez a kijelentés olyan erősen be van ágyazódva, mint mondjuk a miatyánk ima szövege.
Akkor most azt mondod, hogy pl. a marxizmus-leninizmus az konkrétan le is írja, hogy a kommunista vezetőkre, pártkatonákra igenis jellemző ez a fajta működés és hogy a baloldal szempontjából ez a kívánatos viselkedés, hozzáállás?
Szerintem is a történelmi tapasztalás közelebb áll a valósághoz, viszont nálunk 12 éve jobboldali vezetés van és ezek, az általam említett egyes emberek, erre a politikai csoportra is kijelentik ugyan azt a negatív állításukat. Tehát ez az ő fejükben politikai oldaltól független tény.
1
Jaja, tök jó, hogy például a nácik nem loptak, romboltak és gyilkoltak.
Amúgy milyen művészeti ágra gondolsz, kérdező?
Irodalom:
Orwell - Állatfarm, 1984
Mozgókép:
Kártyavár
Igen, ilyen művészeti ágakra gondoltam, mint az irodalom, a film, a zene, stb. Köszönöm szépen a példákat.
(Zenében pl. a Generál együttes Távoli rokonok című dala tartalmaz hasonló gondolatokat, amik esetleg inspirálhatták a fentebb megfogalmazott általános állítást.)
#1: Bizony-bizony, még szerencse, hogy a "jobboldali", "keresztény" diktatúrákban virágkorát élte/éli az erkölcs, a becsületesség, a humanizmus!
Kérdező: a szocializmus idejéről ajánlom például Moldova György szatíráit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!