Ki a vers IGAZI eredeti szerzője?
Szemben épp a teátrummal
Megittam egy teát rummal,
De mire a tea kész lett,
Eltörött a tea-készlet.
Elindultam a célból,
Hogy vegyek újat acélból
Szembe jött a fiakkeres,
Akit épp a fia keres
Szól az apa tekintéllyel,
Mit keresel te kint éjjel?
Midőn mindezt komponáltam,
a (???) kompon álltam.
Gyanítom, jól emlékszem, hogy amikor ezt régen tanultam, még volt egy 19. századi szerző feltüntetve hozzá. Azóta több verziója kering a neten, és mindenki saját magát tünteti fel eredeti szerzőként, sőt, az oldalt levédeti másolás ellen.
Karinthy az írója, de nem az Így írtok ti című könyvből való.
Vagyis nem egy másik költő karikatúrája.
A Japán és a New York kávéházban szórakoztak az ú.n. kecskerímek alkotásával, ebbe a kategóriába tartozik ez a sziporka is.
Saját megfogalmazása szerint: Olyanok a kecskerímek, mint ahogy a kecske rí: mek!
Több ilyen létezik, most hirtelen ez a másik jut eszembe:
"Azt mondják a hatalmasok, hogy akinek hatalma sok, az már elég hatalmas ok, hogy ne legyen hat alma sok."
Köszi szépen!
Van valahol olyan forrás, amire hivatkozva hitelesen jelezni lehet ezt ott, ahol saját versként tüntetik fel?
Én is keresgéltem, de - bár a verset sok helyen idézik - sehol nincs megírva az eredeti szerző neve.
Bár a kecskerímek meghatározása - ahogy az előbb írtam - Karinhytól származik, az általad keresett verset inkább kínrmként emlegetik.
De az biztos, hogy az ő társaságából találta ki valaki, esetleg egy Nyugatos.
Ennek sincs megadott szerzője:
Engemet egy őszinte
Ősz inte,
Hogy legyek őszinte,
Mert ő szinte őszinte.
Ezek a játékos bolondozások - úgy látszik - közös szórakozások voltak.
Úgy rémlik, Karinthy Márton (Ferenc fia) említi nagyapjáról szóló könyvében, hogy a nagy humorista ezt a játékot Kosztolányival és társaival életének egyik nagyon borús korszakában találta ki.
Magyarán, nem védették le, és bárki lophatja?
:(
Lophatod, de nem tudom, minek.
Ha a sajátodként akarod feltüntetni, senki nem hiszi el, hiszen nagy körben ismert.
És ha véletlenül valaki tud az eredeti szerzőről (attól függetlenül, hogy a neten nincs feltüntetve), még bajod is lehet belőle.
Élhetnek még kései rokonok vagy barátok utódjai, akiknek megvan az eredeti kézirat, vagy másoktól tudják, ki a költő.
Amíg valami konkrét adatod nincs, szerintem ne szólj.
Ismered a netet, csak lebunkóznának.
De az illető - hacsak nem tök műveletlen körökben mozog - amúgy is kinevetteti magát.
(Jól elcseverészünk itt mi ketten, de én Karinthy-rajongó vagyok.)😄
7.: ez persze igaz, nem is őt féltem, hogy hülyét csinál magából, - na mindegy. :D
Zöld pipa mindenhova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!