Miért utálják Radnóti Miklóst?
Nem értem ezt az állítólagos "utálatot".
Radnótinak van néhány olyan verse, mint senkinek: ahányszor olvasom őket, beleborzongok kegyetlen szépségükbe.
Bár nekem mindig volt valami megmagyarázhatatlan fura érzésem a verseivel kapcsolatban, egész addig nem tudtam kitalálni, hogy mi lehet az, amíg ki nem derült róla, hogy a feleségének rendszeresen abortuszra kellett járnia a költő kényelemszeretete miatt, mert nem volt hajlandó gumit használni.
És az önzése miatt a felesége járt a nem éppen veszélytelen műtétekre, a költő meg írta a csodálatos szerelmesverseit az ő kényelme miatt abortuszokra járó szerencsétlen feleségének.
Mennyire szerethette akkor, mennyire hihető, hogy IGAZÁN szerette?
És akkor ez lehetett a fura érzés úgy általában a többi verseivel is. Mesterien fogalmazott, de nem igaz érzelmeket, gondolatokat írhatott le. Nem tudok másra gondolni, talán más is ugyanezt érzi, nem pedig "utálatot", ahogy írják.
Egy művészt nem a magánélete, hanem a művei miatt szereti vagy nem kedveli az ember.
Ha nem így lenne, 90%-ukat undorító, egoista féregnek tartanánk, legyen az író, festő, szobrász, költő, akármi.
13
Igen, hogy a művész művei szépek/jók ÉS IGAZAK vagy HAMISAK. És nem az első kettővel, hanem a 3. kritériummal van a baj.
Nyugodtan lehetett volna bárki egoista "féreg", HA vállalja a műveiben.
Mást írt és mást cselekedett, csalt, az a probléma. Szenvedésnek veszélynek tette ki azt, akiről azt írta, hogy végtelenül szereti.
Ez lelkiismeretlenség is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!