Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mik az irodalmi "alapművek"?

Mik az irodalmi "alapművek"?

Figyelt kérdés
Szeretnék jó sok olyan műt olbasni, amit "illik" ismerni. Tudni akarom, hogy milyen könyvek ezek, és véleményt alkotni róla. Vagy vmi ilyesmi^^ Egy jó hosszú listát szeretnék összeállítani könyvekből, tehát konkrét címeket kérnék:)
2010. aug. 10. 19:59
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

a legtöbb általános iskolai kötelező ilyen.

Rómeó és Júlia, Kőszívű ember fiai, Pál utcai fiúk, nem tudom most mindet, rég volt:D

igazából olyat olvass, ami érdekel, mert hiába illik ismerni pár alapműt, ha nem tetszik, akkor vagy nem olvasod végig, vagy nem marad meg belőle semmi.

az olvasásban az a lényeg, hogy szeresd :)

2010. aug. 10. 20:36
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Most olyat nem írnék, ami kötelező olvasmány volt, olyat biztos írnak majd sokan. Inkább olyat írnék, amit szerintem nem árt ismerni, mert kár lemaradni róla, és mert amúgy is az utókor nagyra értékelte.

Ilyen az egyik kedvenc könyvem: Bulgakov: A Mester és Margarita

Vagy a másik nagy kedvencem (ez rögtön kettő is egy szerzőtől) Orwell: 1984 és Az állatfarm

Egy két Merle könyvet is érdemes elolvasni, talán a legismertebb a Mesterségem a halál, de a Védett férfiak és A sziget is nagyon jó.

Na, magyart is szeretnék írni, pláne, hogy eddig csak férfiakat említettem, Szabó Magda regényei közül olvass el párat, nagyon jók. Tőle az egyik kedvencem Az ajtó, illetve az Abigél (ebből film is készült), de még sok nagyon jó van, csak mondjuk az ifjúsági regényei kicsit szájbarágósak szerintem, gondolom a rendszer elvárásainak megfelelően, de azok is rendelkeznek a maguk mondanivalójával.

Na aztán legyen egy modernebb is, ha már a belőle készült film annyira kultfilm lett, hát a könyv se kutya: Irvine Welsh: Trainspotting (ha lehet ilyet mondani, jobb mint a film, bár nekem a film is nagyon tetszett).

Ja, ha már alapmű, szerintem egyszer az életben legalább érdemes elolvasni a Bibliát is.

2010. aug. 10. 20:46
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Orwell könyveket én is ajánlom, Merlétől pedig a Malevilt
2010. aug. 10. 21:00
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Inkább lányok szeretik de :

Jane Austen pl: Emma, Büszkeség és balitélet(2 sorozatot s 1 filmet ért meg)

(Angol erkölcsök s hajadonok életét mutatja be akik általában vidéken élnek)

Margaret Michel: ELfújta a szél - (igazi klasszikus, filmje is van, az Észak és DÉl háborúja közben egy fiatal s gőgös lány törekvései vannak benne pl 4szer ment férjhez)

Természet szeretők szeretik s szórakoztatók: Gerald Durell (ő a hóbortos rokonokról s az állatokról ír, késöbb egy állatkertet is alapított)

Tomas Mann - Varázshegy (Elég elvont s kitartást igényel, egy a hegyek közt lévő szanatóriumban levő fiatalembert ismerünk meg s kb 15 oldalon át tartó természetleírásokat.)

G. Garcia Marquez - Száz év magány (ismeretlen őserdők, varázslat s elmebaj kéz a kézben egy családfa történetét mondja el, igazán vicces, keserédes s nagyszerű)

Történelmi eseményeket dolgozott fel: Robert Merle: Csikóéveink, Jó városunk Párizs és Íme a király könyveiben. (ezek egy ember életét s viszontakságait mutatják be a vallásháborúk közben a történelem viszontagságai alatt)

Nagy középkori bűnügyi könyv: Umberto Eco - A rózsa neve (egy középkori apátságban rejtélyes gyilkosságok - filmben is van)

Igazi általános ismeretségnek örvend: E. Goethe - Faust (Isten és Mefisztó fogadást kötnek egy tudós ember bőrére)

Magyaríró: Rejtő Jenő - Piszkos Fred a kapitány, Csontbrigád, Trópusi Pokol (Igazán szórakoztató s a zsenijét mutatja az írónak, hogy úgy írt, még életében nem látta a légiót vagy a sivatagot.)

Karinti Frigyes - Utazás a koponyám körül

2010. aug. 10. 21:35
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak, W. M. Thackeray: A hiúság vására
2010. aug. 10. 21:49
 6/7 anonim ***** válasza:
50%
Egy nagyon nagyon jó magyar író krimi kategóriában: Leslie L. Lawrence
2010. aug. 10. 21:50
 7/7 anonim válasza:

Regebben meg elmentettem ket ilyen listat, valoszinuleg tobb kategoriabol is van.

Orosz irodalom:

[link]

Sci-fi irodalom:

[link]

2010. aug. 10. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!