Egy olyan ember, aki eddig hanyagolta a rajzolást, de mostantól elkezdene rendszeresen rajzolni, el tudna később érni a rajztehetsége egy olyan szintet, amely megállná a helyét a többi rendszeresen rajzolgató, de azért nem extrém profi ember között?
Úgy értem önszorgalomból tenné mindezt, nem járna külön rajztanárhoz, rajziskolába, stb, hanem minden nap rajzolgatna otthon néhány órát a szabadidejében.
Javulna a rajztehetsége vagy mindenképp kell külső segítség (rajztanár, művész, stb)?
Mennyi idő alatt érne el a rajztehetsége egy elfogadható szintet?
Nem. Tehetség kell. Ha ott van benne, bármikor leállhat, bármikor újra kezdheti mindig ki fog emelkedni.
Ha nincs benne tehetség akkor erőltetheti, szerezhet magának jó tanárokat de még mindig csak középszerű lesz.
Mindeképpen feljlődik az ember, ha rendszeresen rajzol, de tanár nélkül pl művészeti egyetemre nem fog bekerülni.
És az előttem szólóval nem értek egyet, mindenki megtanulhat rajzolni, az érzék valahogy ott mutatkozik meg, hogy valaki momdjuk 5hónap, míg más 1 év alatt jut el ugyanarra a szintre, és hogy a tanulmányrajzon túlmenően, mennyire kreatív az illető.
A 2. válaszolónak van igaza.
Én 17 évesen kezdtem el komolyabban rajzolni teljesen magamtól, sosem jártam művészetire. 3 év alatt komoly fejlődést értem el. Már megrendelésre is csinálok rajzokat. De ott egy másik példa WLOP és Yuumei (keress rájuk) ők sem jártak művészeti egyetemre és mégis milyen elképesztő műveket tudnak csinálni. Ha elég szorgalmas vagy, bármi lehetséges.
Attól függ. Technikailag bármi lehetséges, javaslom a jobb agyféltekés rajztanulás módszerét. Művészileg viszont nem a művészeti ágtól (hogy zene, vagy képzőművészet stb), hanem a művészi érzéktől függ, azt sokkal nehezebb újrafelfedezni (minden óvodás művészi érzékkel bír, a legtöbbének azonban tudat alá süllyed, mire iskolás lesz).
A többi része a technika, ami lehetséges velejárója,
de nem szükséges velejárója a művészi alkotásnak.
(Más kérdés, hogy a technikán és a művészi érzéken felül nyilván a fogyatékosság akadályozó tényező LEHET, pl rossz lábbal nem lehet táncolni, törött kézzel nem lehet rendesen gitározni, stb.)
A rövidülések, perspektíva ellenfény, tónusozás, arc arányaihoz legjobb tanár, aki leröviditi azt a küszködést, amig nem látod meg hol a hiba a rajzon. Még kevésbbé tudod hogyan változtass.
A hosszabb út ha saját magadat képzeld.
Ha fotót másolsz a pontosság ugyan meglesz, de a művészí önkifejezés nem.
A rajzolás alapvető szeretetből fakad, igen lehet szakaszos ez az érzés, de hogy tudnád elhagyni a lánglelkűt? Amúgy pedig nem sporttevékenység, azaz nem versenyre való a rajz, ami kicsi irigységből fakad, avagy félelméből a másik jobb, hanem belső szükséglet az önkifejezésre, az alkotóvágy gyönyörének, az alkotás létrehozás csodálatos érzéséből fakad.
Rajz- festőtanár
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!