Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért ilyen felkapottak a mai...

Miért ilyen felkapottak a mai Költők? Miért elégednek meg az emberek a felszínes versekkel?

Figyelt kérdés

Ha összehasonlítom a 100 évvel ezelőtti és a mai alkotásokat, azt veszem észre, hogy mindenben sikerült fejlődnünk, csak a költészetben nem, sőt, egyre lejjebb adják az emberek az igényeket ezzel kapcsolatosan.

A régebbiek, pl: József Attila, Ady Endre, Pilinszky János és még sorolhatnám, sokkal jobban ki tudták fejezni magukat, érzéssel írtak. Mintha el lennének a mai emberek gépiesedve, elhiszik, hogyha kellő figyelmet/lájkot/pénzt kapnak, akkor elég jók és nem kell fejlődni.

Pár ismert írótól, Költőtől olvastam verseket, sajnos mindig csalódás ért eddig. Sok 100 évvel ezelőtti irományt olvasok, és nagyon magasan van a léc, válogatós lettem.

Mivel én is írok, így magammal szemben sem vagyok sosem megelégedve, de úgy érzem, talán az elégedetlenség a fejlődés kulcsa.

Volt egy ismertebb személy is, akinek elolvastam egy 8 évvel ezelőtti irományát, és egy 2 nappal ezelőttit, mégsem láttam benne többet, mintha lejjebb adta volna az igényeket magával szemben és így megállt a fejlődés.

Elhiszem, hogy nem könnyű elgondolkodtató verseket írni, nekem sem megy még, de hiszem, hogy az igyekezet ér annyit, hogy 10 év múlva látványos legyen a változás.

Sokan mintha úgy lennének vele, hogy “úgysincs nála jobb a mai világban,” akkor megvesszük tőle a könyvet és kövessük a munkásságát Facebookon is. A célközönségnek minden jó, az újonc Költők pedig nem tudnak előrébb jutni miattuk.

Érdekelne, kinek mi a véleménye, és aki ismer népszerű vagy kevésbé népszerű könyveket és írókat, az ajánlhatna valakit, hátha csak nem találtam rá. Szeretek olvasni. :)

2020. júl. 10. 12:08
 1/6 anonim ***** válasza:
69%

Kire gondolsz?

Aki ma felkapott, ismert a közösségi oldalakon, azokat én nem igazán költőnek gondolom, inkább rímfaragó, mondóka író. Azt meg nagyon sokan tudnak.

Szerintem sok jó könyv van, ma is. És jó is a komolyabb, klasszikus, szépirodalmi művek után egy-egy egyszerűbb könyvet elolvasni. De a mai szépirodalomban is vannak jók. Pl. ami legutóbb nagyon megfogott: Hiro Arikawa - Az ​utazó macska krónikája.

De nagyon sok jó thriller is van.

Amit nem szeretek, azok a "női, pasizós" könyvek, főleg a magyar íróktól, akik külföldi álnév alá bújnak, pl. Borsa Brown. Azok tényleg nagyon gagyik.

2020. júl. 10. 12:35
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Kikre gondolsz?

Mert nagyon sok tényleg jó költő van. Olvass például Parti-Nagy-ot! Nem a szoc.médiás jelenlét a minőség fokmérője.

De én nem vagyok egy nagy versfogyasztó, ellenben ajánlok jó, magyar kortárs regényeket:

Bornai Tibor: Löjj az ördögre, Asperján György: Csapataink harcban állnak, Bartis Attila: A nyugalom, Vathy Zsuzsa: Culombo autója...

De kisprózában kifejezetten szeretem pld. Tóth Krisztina műveit.

2020. júl. 10. 14:03
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Mert 50-100 év elég volt ahhoz, hogy csak a "jó költőkre" emlékezzünk abból a korból. Az 50-100 évvel ezelőtt élt pocsék költök rossz költeményeit soha nem fogod megtalálni a tankönyvekben, de még a könyvtárakban sem nagyon.

Kortársnál nincs aki előszelektálja neked, ömlesztve kapod a sok rosszat a maroknyi értékessel, főleg, mivel publikálni is sokkal könnyebb.

2020. júl. 10. 14:48
 4/6 A kérdező kommentje:
3-as, ebben igazad van.
2020. júl. 10. 14:51
 5/6 anonim ***** válasza:
24%
én személy szerint hobby író vagyok még nem jelentek meg verseim kisírásaim-de sztem ez egy eléggé egyoldalú belterjes gárda ahol egymásnak és maguknak osztogatják az ilyen olyan díjakat...
2020. júl. 11. 17:56
 6/6 anonim ***** válasza:
11%
régen Irni életszemlélet-életforma-létforma volt ahogy írtad 100 éve ma pszihiáterek-(pszihológusok?)írják fel az egyszeri embernek gyógyulásért...azt ha nem jön be abbahagyják..a delikvens
2020. júl. 11. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!