Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi bajuk a rajztanároknak a...

Mi bajuk a rajztanároknak a manga/anime stílussal?

Figyelt kérdés
Ha egy művészetis diák akár szabadidejében vagy szünetben is ilyen stílusban rajzol, a rajztanároknak nyomban vrben forog a szeme.

2020. máj. 16. 14:30
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
20%

Szerintem te mem vágod mi az a művészet.

Lényegtelen, hogy profit a célkormányt, vagy csak saját szórakoztatásunk.

A lényeg a belefektetett tudás, és lélek.

2020. máj. 18. 18:03
 22/24 anonim ***** válasza:
93%
#21 Elég pontosan vágom. De részemről a vitát itt befejezem. Itt már régen nem arról beszélgetünk, hogy mi baja a rajztanároknak a manga/anime stílussal.
2020. máj. 19. 13:55
 23/24 anonim ***** válasza:
95%

Azért nem szeretik, mert picit más arányrendszerű, más a vonal kezelése stb.

Anno 7-8.oszt-ban rajztanárom (nem sima rajztanár, hivatalisan elismert művész) megszólt manga rajzolás miatt.

Mindig is az ész érvek embere voltam, korombeliekhez képest nem csak fejben érettebb, hanem tehetséges is voltam.

Raktam egy lapot, ceruzát tanárom elé:

Ha maga olyan nagy művész mutassa meg mennyire megy magának az, amit leszól.

Nem ment neki.

Majd beszélgettünk.

Tisztában voltam már 13éves fejjel is, hogy a grafika alapjai kellenek, amiben alapin már akkor jeleskedtem.

Megkértem, hogy amíg nincs negatív hatással a grafikai munkámra, addig ne szóljon meg.

Abban igaza van, hogy "tanulható" a mangarajz, de azt ne feledjük:

Olyan embert még nem láttam szép mangát rajzolni, akinek átlag képességei vannak.

Annyit rólam, hogy grafika, digitális rajz, 3D modellezés és nyomtatás, szobrászat, tetoválás, fodrászat (ismerősöknek, családnak, magamnak), barkácsolás, kárpitozás ...stb

Sok mindent szeretek és csinálok.

2 tanítványom van.

Az egyik 12éves volt, amikor nálam kezdett.

Manga rajzolás miatt kezdett nálam időzni.

Nagyon érett kislány s korához képest nagyon arányosan rajzolt.

Elkezdtem neki, alapokat tanítani nem a megszokott módon, mivel én magyaráztam azt is mi miért kell számára, még ha nem is olyan izgi neki, mint a manga rajzolás.

DE ott is elmagyaráztam mennyire összefügg a két dolog.

Mert ha azt megtanulja, amit tanítok, azzal sokat fejlődik.

Úgy is lett.

Neten kerestem olyan példákat, ahol hobbi manga rajzolgatók és gyerekek égtek be, csalódottak és kb a világ hazudott nekik kiskorugba, hogy "tehetségesek".

Ezt azért mutattam meg neki, hogy lássa mihez vezet a nem gyakorlás + nincs arányérzékük az embereknek, de még csak nem is fejlődtek.

Mindennek alapja az arány/szerkezeti rajz.

Amíg az nem megy SENKI ne ugorjon színezésre, tónusozásra.

Hiszen házat se építünk sz.r alapra.

A másik halálom az eszközök kezelése sokaknál.

Ceruzával se tudnak színezni, azt csinálják mint az oviban... Semmi érzékkel rá van nyomva és csíkos, csúnya.

No ezt is anno megmutattam leányzónak.

A finom vonalkezelést golyóstollal és rotlinggal tanítottam meg neki.

Amikor először mutattam meg egy kb 2cm-es gömb rajzolás golyóstollal nagyot nézett s akartam mást mutatni rajta pirossal, de megkért adjam neki azt a mini rajzot, ne rondítsam el - ez aranyos volt.

Apránként megtanulta a vonal kezelését + tónust.

A radírját már első pillanattól kezdve elvettem.

Miért?

Mert egy vázlat, szerkezeti rajzban nem megengedett.

Mindezt akkor érti meg az ember, ha már jelentősen fejlődik s vissza gondol, vissza nézi.

Emlékszem eleinte volt olyan pár hét, hogyláttam a kedvtelenséget rajta.

Ott kellett beszélgetnem vele rendesen s példákat mutatni ugye, majd annyit mondtam:

Mára ennyi, menj haza s csak akkor gyere, ha akarsz rajzolni, de úgy is járhatsz ahogy a becsapottnak érezte magát kisfiú.

Elmondtam azt is, hogy nem a lelkesedését akarom megölni, hanem azt az alapot megtanítani, amivel akár profi is lehet, ha megérti s gyakorol.

Olyannal szóba se állok, akiknek látom, semmi érzékük hozzá.

Volt olyan faszi, aki tömködte a kezembe a pénzt, hogy tanítsam gyerekét...

Félre hívtam s durva hangnemben kellett elutasítanom, elmondtam neki, hogy ez undorító, amit csinál.

+a gyermekét ne olyanokra irassa be, ami csak egy fellángolás a gyerekben, de semmi érzéke.

Inkább kutassák fel mihez VAN tehetsége, érzéke.

Mondtam neki, hogy hagyja itt a gyermeket picit kikutakodom miket szeret s melyik az az irány amerre érdemes lenne haladnia.

Megint nyomkodta a kesst... Megfogtam, kivettem egy 500-ast, többit vissza adtam.

Vissza mentünk gyerkőchöz s neki adtam, kézen fogtam:

Megyünk fagyizni.

S apjának annyit mondtam: A gyermeknek első sorban lelki állapotára kell figyelni és arra, hogy jó példát mutassunk, nem pedig rossz hangnemet mutatni, ahogy ön velem beszélt s pénzt nyomogatta - ez egyik legrosszabb pl, amit lát a gyerek.

Mit lát a gyerek?

Egy rossz hangnemet, viselkedést, másik emberrel való nem megfelelő kommunikációt s a pénz hangsúlyozását...

A városban időzve sok mindent megtudtam...

Túl sok olyan dologra van beiratva a fiúcska, amit nem is szeret igazán már, kellemetlenül érzi magát.

Hagyni kell a gyereknek szabad teret, hogy kipróbálja magát másban. Mindegy, hogy egyikből a másikba ugrik, mert ott fog megállni, ami tetszik neki.

Amit észrevettem:

Jó térlátása van és memoriája.

Délutánra jöttek érte s beszéltem szülőkkel.

Kihangsúlyoztam:

Az önök élete, ne bele szólásnak vegyék a szavaimat, hanem jó tanácsnak a gyermekükért!

Az anyukához csak akkor volt szerencsém, előre küldte párját a fiúval autóhoz.

Megköszönte s elmondta:

Meglepődött, hogy ennyi mindent megtudtam, olyat is amit ők nem.

Válaszom:

Ezért fontos, hogy kialakítson egy megértő, oda figyelő köteléket egy nyugodt környezetben.

Éreznie kell a gyereknek, hogy egyenlő fél s merhet kimondani dolgokat.

Amit pedig pl 10#-es ír...

Ne feledjük, hogy mindaz igaz bármilyen animációra!

A japán animáción belül is reeeengeteg egyedi megrajzolású alkotás van.

2020. máj. 20. 09:13
 24/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, főleg az utolsót, ilyesmi válaszokat vártam. A kérdést egyébként azért tettem fel, mert arra voltam, kíváncsi, ez a dolog mennyit változott az elmúlt években, de nagyjából semmit.

Én is művészeti iskolába jártam, és a rajztanáraink húsz ávvel ezelőtt meglehetősen elutasítóak voltak a manga stílussal, olyannak is találkoztam - egyébként nagy és neves grafikus -, aki kifejtette, hogy én csak másoltam a rajzaimat, amik egyébként saját karakterek voltak. Persze, a mangarajongók másolnak, de hát mit is csináltak a korábbi művészeti stílusok művelői, másoltak.

Különben nekem is volt ilyen tanárom, igaz, csak később, egyszerre tanultunk élő odellről rajzolni, és torzítva stilizálni, karaktert tervezni. Érdekes volt.

2020. máj. 20. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!