Miről szól szerintetek ez a vers?
Kíváncsi vagyok kinek mit jelent?
Félek
Leszállnak új éjszakák ködei az ágyra,
Misztikus varázsvizek szürke szempilládra.
A kezedben a könyv s démonok, lidércek
Járnak táncod benned és én félek.
A gyertyák meggyúlnak, a szél is hallgat.
Idegen a hangod, szemed csípődön a hajlat,
Idegen a szag, a szín, idegennel élek.
Kinevet a Démon, megfagyok és félek.
Van valami édes abban ahogy kéred
Hadd lehessen tiéd belőlem az élet.
Rekedten hullnak rólad az évekkel a kérgek,
Alatta puha hús...ránézni is félek.
Érzem csókod a nyakamon, puhán, lágyan,
A karmaid érzékien tépik szét a hátam.
Nagyon fáj, talán a csóktól jobban vérzek,
Lelkem alá bújva imádkozok. Félek.
Elalszik a gyertya, betakar az éj,
A lidérc megpihen, démon aludni tér.
Kimásznak a sírból az elhántolt férgek,
Nyitott szemmel alszom, félek, félek, félek.
A vers akkor jó, ha az olvasó számára egyértelmű, hogy az írója mit szeretne közölni, megosztani másokkal. Ez esetben azonban nem kell megkérdeznie, hogy kinek mit jelent a vers, és vajon miről szól.
Nyilván mindenki a maga álláspontját tudja megosztani, amely sokszor közel sem azonos, lévén más-más felfogású, érzetű, habitusú emberek, akik ezt leírják.
Az én olvasatomban ez egy roppan "rejtett" erotikát tartalmazó vers. Testileg, szexuálisan rád nagyon nagy hatással lévő párral élsz, akitől azonban valamiért félsz. Rosszul fogalmaztam, nem tőle félsz, mint embertől, hanem attól félsz, hogy ez az általa irányodba kifejtett hatás milyen következményekkel jár, vagy járhat. Te magától az érzéstől félsz, és attól, hogy ez az érzés teljesen magával fog ragadni, olyannyira, hogy a párod végleg magához tud láncolni.
A vers felépítése szerintem nagyon jó, szépek a kifejezéseid. Nekem tetszik. És eszembe jutott róla két sor:
"Nem vagy itt jó helyen, nem vagy való nekem,
Villámlik, mennydörög, ez mégis szerelem."
Nekem úgy jött le, hogy akivel élsz, nem ismered igazán, nem érzed a "lelki társ" hatást, nem fejezitek be egymás mondatát. Hasonlót hallok egyesektől, mikor hosszú évek után szétmennek, hogy így utólag olyan, mintha egy idegennel éltek volna, akit kicsit sem ismertek. A lila köd idővel felszáll, és amit felfed, az néha egy vadidegen ember.
Nekem ez a vers egy kapcsolat utolsó stádiumát, még ki nem mondott végét és az azzal járó stresszt jelenti.
#1-es vagyok, és most offtopic leszek.
Tisztelt #2-es válaszadó!
A giccset leginkább azzal vádolják, hogy előre gyártott hatások erőszakos közvetítésével megfosztja az olvasót, vagy nézőt az aktív felfedezés élményétől és művészetet hazudik.
A giccs nem hazugságot tartalmaz, hanem a kommunikáció formája szerint hazugság. Jelen esetben nem beszélhetünk erről, hiszen a kérdező írt valamit, amelyről mások véleményét kérte, és nem akarja termékként eladni, és művészetnek nyilvánítani a versét.
Már az ókori görög színházakban is a hatás kiváltása volt a cél, tehát ezzel önmagában nem jellemezhetjük a giccset. Akik az elithez gondolják magukat – ezek közé tartozik minden bizonnyal Ön is -, figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy több művészeti ág sokat merít a giccsből, és ez a kapcsolat bizony kölcsönös.
Ön valószínű azon a fordított lovon ül, aki sznobként beül egy hangversenyre szmokingban, vagy nagyestélyiben, mert meg kell mutatni magát, de fogalma sincs a művészi igazságról, míg én az utcán dúdolva magamban Mozart Requiem-jét, többet értek az egészből, mert értem a szerző szándékát, és a mű tartalmát.
És tudja, mit mondok? Mindenki giccset szeretne írni, csak nem mindenkinek sikerül. Az írók, költők igazodása a tömegízléshez, még nem von le semmit a kvalitásaikból.
A giccsirodalom példái lehetnek a megható állattörténetek, az érzelgős versek névnapra, versek az anyaságról, meg a facebook-on közzé tett mindenféle iszonyat nagy „igazságok”. No, ezek giccsek.
A mai felgyorsult világban a szonettek és hexameterek ideje lejárt. Ezzel természetesen nem azt szeretném mondani, hogy a szóban forgó vers nagyobb élményt nyújtana, vagy nagyobb értéket képviselne, mint egy Shakespeare, vagy egy Arany János költemény. De tudomásul kell venni, hogy a világ változik. És azt is tudomásul kell venni, hogy mindenki úgy kezdi a művészet bármely ágát, hogy próbálkozik. Aki pedig véleményt, vagy segítséget kér, azt próbáljuk meg segíteni, de ne úgy, hogy ledorongoljuk, mert akkor ne csodálkozzunk azon, hogy az ilyen jellegű kérdések egyszer csak eltűnnek erről az oldalról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!