Van valami technika arra, hogy ne nyúlnak mellé a zongorán a billentyűzeten?
Ha kigyakorolsz egy darabot, akkor egyre kevésbé fogsz melléütni. Illetve minél többet gyakorolsz, általában is fejlődik a készség, hogy érzed a billentyű távolságokat.
Nekem segít az elején, ha időnként lepillantok a kezemre, de nem jó folyamatosan a kezedet nézni, meg ugye akkor nem látod a kottát.
"Mi alapján jegyeztem meg a távolságot.."
Izommemória. Ahhoz kell a gyakorlás.
Gyakorláskor sokszor nagyon lassú, rubato (szabad) játékmód.
A ritmus is szabad legyen, ne ami a kottába van írva. Ennek a gyakorlásnak számtalan előnye van. Viszont! Nagyon fontos, hogy ez a módszer nem engedi meg a hibázást. Tehát annyira nagyon le kell lassítani, hogy tudd követni. Aztán, ha már így megy hibátlanul, akkor lehet lassan, helyes ritmussal, aztán kicsit gyorsítani.
Egyébként meg valóban a megszokás.
+ Én időszakosan gyakorolok vakon is, tehát fejből, csukott szemmel. Ha a füledben vannak a harmóniák, hangok, akkor észre fogod venni a rontást, egy idő után a jó helyre fog menni magától az ujjad.
- Üdv: egy zenetanár
A zenetanáros válasz volt a leghasznosabb. :-)
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!