Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mikor és ki használta először...

Mikor és ki használta először azt a kifejezést, hogy Zsidó (zsidó+cigány vagy hasonló)?

Figyelt kérdés
Ezen már sokszor gondolkodtam,mert az édesanyám családja anyai részről zsidó származású,az édesapám családja pedig apai részről roma azaz magyarul cigány származású és én ezért is büszkén zsicinek nevezem magamat,de eszembe jutott,hogy ennek nem ártana végre utána néznem ;-) :-).

2019. máj. 7. 23:18
 1/6 anonim ***** válasza:
86%

A zsidó szó a Bibliában szerepel, és Izrael 12 törzse közül Júda törzsének nevéből származik. Más nyelvekben több a hangzás hasonlósága: Juden, Jew, stb.

A babiloni fogságból Kr. e. 400 körül csak Júda törzse tért vissza Izrael földjére. Ekkortól nevezték az országot Júdeának, és az ott élő izraelitákat zsidóknak. Később ez a név elterjedt minden izraelitára.

2019. máj. 7. 23:29
 2/6 anonim ***** válasza:
95%
Csak annyi kiegészítés # 1-hez, hogy a magyar szó ( zzidó ) szláv eredetû, oroszul pl zsidov.
2019. máj. 8. 03:16
 3/6 A kérdező kommentje:

Tegnap este annak a szónak az eredetére lettem volna,hogy zsici,de mivel tabletről írtam és nem vettem észre hogy a tablet átírta.

De köszönöm szépen a válaszokat :-).

2019. máj. 8. 10:50
 4/6 A kérdező kommentje:
Egyébként szeretnék segítséget kérni a gyakorikerdesek.hu oldalnál dolgozók közül valakitől,hogy átjavíthassam vagy ők átjavíthassák nekem a kérdésben a zsidó szót zsicire.
2019. máj. 8. 11:42
 5/6 anonim ***** válasza:
94%

A nyelvben használt szavakat nem használta "először valaki". Azt különböző okokból valaki félreértette, elfelejtette és kitalálta újra, vagy egyszerűen csa komolyan vagy játékból kitalálta. Aki először hallotta és megtetszett neki, szintén használta. A kifejezést terjedt, egyszer csak tudatossá vált és valaki feljegyezte. Azóta, hogy úgy mondjam, hivatalos.

Ez minden szóra igaz.

2019. máj. 8. 13:10
 6/6 A kérdező kommentje:
Az eddigi utolsó hozzászólónak is köszönöm szépen a válaszát :-).
2019. máj. 12. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!