Mikor és ki használta először azt a kifejezést, hogy Zsidó (zsidó+cigány vagy hasonló)?
A zsidó szó a Bibliában szerepel, és Izrael 12 törzse közül Júda törzsének nevéből származik. Más nyelvekben több a hangzás hasonlósága: Juden, Jew, stb.
A babiloni fogságból Kr. e. 400 körül csak Júda törzse tért vissza Izrael földjére. Ekkortól nevezték az országot Júdeának, és az ott élő izraelitákat zsidóknak. Később ez a név elterjedt minden izraelitára.
Tegnap este annak a szónak az eredetére lettem volna,hogy zsici,de mivel tabletről írtam és nem vettem észre hogy a tablet átírta.
De köszönöm szépen a válaszokat :-).
A nyelvben használt szavakat nem használta "először valaki". Azt különböző okokból valaki félreértette, elfelejtette és kitalálta újra, vagy egyszerűen csa komolyan vagy játékból kitalálta. Aki először hallotta és megtetszett neki, szintén használta. A kifejezést terjedt, egyszer csak tudatossá vált és valaki feljegyezte. Azóta, hogy úgy mondjam, hivatalos.
Ez minden szóra igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!