Hogy hívják azt a helyzetet, amikor valaki nem vesz részt valaminek a létrehozásában, de amikor már az létrejött nélküle, akkor jelentkezik résztvevőnek?
Figyelt kérdés
2019. ápr. 30. 20:15
2/4 anonim válasza:
Ismerős a helyzet, részben ilyen vagyok: azért csak részben, mert engem rendszerint csak behívnak az ilyenekbe, hogy tagja legyek valaminek, egy csapatnak, egy feladatnak.
A lényeg:
Attól függ, hogy a csatlakozás után milyen szerepe lesz ott, és milyen emberi tulajdonságát vetíti ki, mert, lehet:
A, elvégzi a rá bízott feladatokat, gürizik a többiekkel. Ekkor számára csak a csatlakozás volt a fontos, ami inkább a közösséghez való tartozás érzése miatt fontos számára. Ez jó tulajdonság. de ha;
B, elkezd okoskodni, fellengzősködni, majd ezáltal a babérokat is ő vinné el (kb. mint jópáran az országban, hogy "Én, egyedül építettem fel az országot" hozzáállást hangoztatja), akkor az a haszonleső kategória.
3/4 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, nekem ez a készbe beleülés esetének tűnik. De ha még ezakután hangoztatja is hogy ő épitette fel az egészet akkor valami sulyos jellemtelenség kategória. De ez utóbbi túl általános messze nem csak ilyen esetre érvényes. Azért merül fel bennem maga a kérdés mert sok helyzetre van valami szakkifejezés, pl. a nepotizmus, opportunizmus. Oké ezek teljesen más helyzetekre vannak, annyi a közös hogy mindkettő egy aránylag hosszan leírható viselkedésformát jelent de egyetlen szóval minősíthető, mert már előre definiálva van egyetlen hivatalos szó ami azt jelenti. Szóval a "készbe beleülés"-nek nincs valami szakkifejezése?
2019. máj. 1. 08:29
4/4 anonim válasza:
Ilyen szót pontosan nem ismerek, de van egy De La Fontaine-meséből származó szólás: mással kapartatja ki a sültgesztenyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!