Az afrikaiak miért nem civilizálódnak meg? Miért nem modernizálódnak?
Hát... Nekem igazából a szüleim gondoskodtam a civilizáltságomról. Ők neveltek úgy, ahogy egy civilizált embert kell. :D
És itt most természetesen nem a városi afrikaiakra gondoltam, hanem azokra, akik a puszta kellős közepén éldegélnek törzsekben.
ma 11:00
"És itt most természetesen nem a városi afrikaiakra gondoltam, hanem azokra, akik a puszta kellős közepén éldegélnek törzsekben."
Puszta közepén? Tehát mondjuk mint Szolnok vagy Püspökladány lakossága?
Ha a nomádokra vagy fűkunyhókban lakó pásztorokra, vagy a busmanokra gondolsz, az az elenyésző kisebbség. Kb. olyan, mintha egy afrikai gyerek feltenné a kérdést, hogy mikor civilizálódnak már az európaiak (mert ő a nomád lappokra, meg a franciaországi vándorcigányokra gondolt, nem a városi európaiakra).
Szerinted a puszta kellős közepén éldegélő emberek hogyan "civilizálódjanak"?
Miből? Ők abból élnek, hogy vadásznak, eladják a csekély kis árujukat, ilyesmik - még arra sem lenne pénzük, hogy téglaházat építsenek. A gyerekeik nem tudnak iskolába járni.
Nem várhatod el ezt azoktól, akik nem képesek rá, de nem sokan vannak, akik kezet nyújtanának nekik.
A törzsi körülmények között élők valószínűleg ugyanúgy, mint te a saját életformájukat többre tartják, mint másét. Azt szokták meg, elégedettek vele, nem hiszik, hogy több kólától, könyvtártól jobb lesz.
Sok helyre meg egyszerűen nem gazdaságos "kivinni" a civilizációt, mert nagyon elszigetelt, nehezen megközelíthető helyen élnek, vagy mert háború, hőség, malária van.
Másrészt a többség lelkesen civilizálja magát, csak ehhez sok idő kell. Ezt lassítja, hogy a jelenlegi nyugati civilizáció igen energiaigényes, és az egyenlőtlenségek növeléséből fakad a mi technikai gazdasági előnyünk, ami a civilizációnk két fontos eleme.
Ezért érdemes kicsit megkapirgálni, hogy mit jelent, hogy civilizált, mert mintha úgy kérdeznéd, mint aki oda van ezért a civilizációért. Ez persze csak egy megérzés, lehet hogy tévedek, akkor elnézést. Én nem vagyok oda ezért a civilizációért.
Ha a civilizált azt jelenti jobban szervezett: azt mondom túl sok energiába kerül és túl sok egyenlőtlenséget termel. Ha azt mondod a civilizált tisztább élet: az óceánok 40 %-t a mi szemetünk borítja, stb.
A mi civilizált életünk fenntartása nagy részben pont a harmadik világból elvont energia, valamint a nekünk előnyös és az ottani többségnek hátrányos üzleteken alapul. De sebaj, majd a oil peak, vagy a soil peak megoldja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!