Elvitték a lotto fönyereményt mit gondoltok Csport vagy, egy személ vihette el?
Ezt ma olvastam:
Beszélgettem egy villamosmérnök feltalálóval, aki azt mondta, tudna olyan gépet készíteni, amely azt az öt számot húzza ki, amit beletáplálnak. Miután lezárul a fogadás, a mai szoftverek segítségével egyből lehet tudni, melyik az a számkombináció, amely egy szelvényen sem fordul elő. És a lényeg itt van. Az államnak egyáltalán nem érdeke, hogy bárki is milliárdokat kereshessen a lottóval, ezért is fontos, hogy kizárólag olyan öt szám jöjjön elő a sorsoláson, amelyik sehol nem szerepel. Ha valaki tanult egy kis
valószínűségszámítást, az ki tudja számolni az esélyeket.
Itt van ugyanis a lényeg elrejtve. Arra, hogy ötös találatunk legyen, az esélyünk nagyon-nagyon-nagyon pici, mégpedig 1/(90 alatt az 5), vagyis 1/((90*89*88*87*86)/(1*2*3*4*5)), azaz megközelítőleg 1/44 millió. Egy komoly lottóláz esetén, hetente 10-12 millió vásárolt szelvény mellett kb 25%-os eséllyel születne telitalálatos. Továbbgondolva a valószínűségeket hasonló logika mellett, 4 találatosra ((5 alatt a 4)*(85 alatt az 1))/(90 alatt az 5) számítással 1/103000, 3-asra 1/1231, végül 2-esre 1/44,5-ös eséllyel indulhatunk.
A nyerési sanszok után lássuk azok számszerű megoszlását. 10 millió megjátszott szelvény esetén:
5 találatos: ~0,23 db
4 találatos: ~97 db
3 találatos: ~8100 db
2 találatos: ~225000 db
Tételezzük fel, hogy heti átlagban 6 millió szelvényt vásárolnak, és ha azt vesszük, hogy sok azonos szelvény van, akkor is kb. 10 hetente kell lennie legalább 1 db öttalálatos szelvénynek. De miért nincs?
Pontosan azért, mert számítógép segítségével ki lehet választani azt az 5 számot, ami sehol nem szerepel.
Mivel a 90-es évek előtt kézi összeszámlálás volt, ezért a valószínűségszámítás alapján kiszámolt évi 5-6 lottó öttalálatos be is jött.
Úgyhogy ma már ez az egész lottómizéria csak egy nagy átverés, kizárólag az emberek önkéntes megadóztatását szolgálja. Nem véletlen, hogy matematikusok nem játszanak.
És kereshetünk összeesküvés elméleteket is Székely Gábor eltávolítása és a rákövetkező öttalálatos között is. (van is összefüggés)
Ezt már én is kérdeztem ma a gyakorin, hogy vajon csaltak-e, de nem kaptam kielégítő választ.
Úgy látszik nem olvastad azt a kérdést, mert biztos arra is válaszoltál volna (politika rovatban.)
És a sorsjegyekről mi a véleményed, ha már ennyire értesz a témához?
Ott meg lehet hogy nincs is főnyeremény, illetve azt is lenyúlják maguknak a gyártók?
Csak mert egy cég. :)
"Mivel a 90-es évek előtt kézi összeszámlálás volt, ezért a valószínűségszámítás alapján kiszámolt évi 5-6 lottó öttalálatos be is jött."
Mielőtt hülye összeesküvés elméleteket gyártasz, nézz utána a dolgoknak:
2008-ba 8db öttalálatos volt 2009-ben 7 db!
Az első hozzászólónak lehet igaza.Akár a kézi sorsolást is meglehet buherálni valahogy.Szerintem arra hajtanak,hogy minél nagyobb nyereményalap összegyűljön és húzzák az időt...minél jobban szaporodik a megnyerhető összeg,annál többen áldoznak a kis pénzükből lottóra az emberek.
Vannak akik felteszik azt a kérdést,hogy a különleges képességű emberek "jósok",miért nem tudják előre megmondani a lottónyerőszámokat.Nos,éppen megmondhatják,de úgy látszik,a technika ördöge cselesebb.
Szerintem is egy személy vitte el.
Amúgy a kézi sorsolást a legegyszerűbb "megbuherálni". Egyszerűen lehűtik a "nyertes" golyókat (még a szocializmusban csinálták így).
Pontosan arra gondoltam én is,amit az első válaszoló megirt.Amikor a kézi LOTTO volt csak,vinni kelett az igazolószelvényt,ha nem szerepelt a listán hiába adta fel Már pedig nem nagyon szerepelt sok esetben,mert bese került a számszerinti sorbarakásnál.Megrongálodott szelvényeket,vagy összegyürödött szelvényeket sorba se raktuk.Csináltam másodállásban annak idején.
ÉN IS AZOTA ANNYI PÉNZT KÖLTÖK LOTTORA AMENNYIÉRT NEM VESZEK LOTTOT EZ ÉVI 5000 ft biztos nyeremény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!