Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Egyes védőszentek neveit...

Egyes védőszentek neveit miért nem adja manapság senki?

Figyelt kérdés

Pl. Pantaleón, Mamasz, Pelágia, Polikárp, Pulkheria... vagy Özséb, Bőd (ezek magyarok)

És ne mondjátok hogy azért mert kimentek a divatból, mert csak attól hogy most mindenki Bencének, Máténak meg Hannának nevezi az újszülöttjét, még nem lesznek ezek jobb nevek.

2019. márc. 20. 15:49
 1/8 anonim ***** válasza:
89%
A legtöbb ember nem hisz a védőszentekben, így ez nem szempont a névválasztásnál. Ezek a nevek a mai fül számára szokatlanok, régiesek, ezért nem adják őket.
2019. márc. 20. 15:54
 2/8 anonim ***** válasza:
94%

Ezek mindegyike (a magyarokon kívül) bizánci szentek. Bár mivel a szakadás előtt éltek, így a Római Egyház is elfogadja, de nem terjedt el annyira itt nálunk a kultuszuk. Nálunk más védőszentek a népszerűbbek.

A Bence egyébként a Benedek egy módosulása, így nekik Benedek a védőszentjük. Máté nevű szent is volt, a Hanna meg az Anna módosulása.

Az hogy kinek milyen név tetszik, egy totál szubjektív dolog.

2019. márc. 20. 16:02
 3/8 anonim ***** válasza:
81%
Ez egyes embereket miért zavar, nem értem.
2019. márc. 20. 16:02
 4/8 anonim válasza:
89%

Mert az összes hülyén hangzik, és nem büntetném vele a gyerekemet, hogy így nevezzem el. Különben sem hiszek az ilyesmiben.

De te add nyugodtan a gyerekednek.

2019. márc. 20. 16:15
 5/8 anonim ***** válasza:
83%
Mert idiótán hangzó giccses nevek. Nem tenném tönkre vele a gyerekem életét.
2019. márc. 20. 16:27
 6/8 anonim ***** válasza:
86%
Ezeket még régen sem adta senki. Hobbi-családfakutató vagyok, több tízezer anyakönyvi bejegyzést néztem már át az évek során. A fenti nevek közül eggyel sem találkoztam még. 1700-as évektől kezdve láttam keresztelési anyakönyveket, egészen 1900-as évekig bezárólag. Szóval nem csak manapság nem adják. Mellesleg, ahogy más is írta, a többség nem foglalkozik ilyesmivel.
2019. márc. 20. 18:12
 7/8 anonim ***** válasza:
77%
Soha életembe nem hallottam ezeket a neveket, az Özsébet kivéve... Másrészt nem vagyok vállásos. Ezek mind béna nevek számomra. A Bence, Máté, Hanna viszont tetszik... Sorry.. Ez van.
2019. márc. 20. 18:20
 8/8 anonim ***** válasza:
41%
Te melyiket adtad a gyerekednek?
2019. márc. 20. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!