Ha egy könyv alapján készül film és először a filmet látjátok, akkor elolvassátok utólag a könyvet is?
Szia
Én el szoktam olvasni ugyanis az a tapasztalatom a könyv sokszor messze jobb. Egy filmben nem tudják visszaadni azokat az érzéseket amik a könyvben oldalakon át irodnak.
Christopher Paolini: Eragon
Darren Shan: Rémségek cirkusza
Persze. Legalábbis ha a film alapján érdemesnek tűnik elolvasni.
Az esetek többségében jóval többet ad, mint a film.
Kivételként egy példát tudok mondani; ez a jó öreg Ready Player One -de itt sem azért, mert a film jobb lett volna, hanem a kettő teljesen eltér egymástól; így ezek együtt igazán élvezetesek...
A könyv általában jobb szerintem.
Itt magad képzeled el az alakokat, a helyszínt, a mondanivalót. A filmben meg azt látod, amit a rendező eléd varázsol. A könyv, mindig részletgazdagabb mint a film.
Mondok példát: Indul a bakterház. Mindenki röhög rajta, ami érthető, de aki olvasta a regényt, annak hiányérzete támad a filmmel kapcsolatban.
Vagy hogy klasszikust mondjak, a Nyomorultak.(Hemingway).
Eleinte nehéz olvasmánynak tűnik, de aztán magával ragad. Egyetlen egy filmfeldolgozás sem adja vissza azt a hangulatot, és érzést, amit a szélesen hömpölygő regény eléd tár.
Szerintem, mindenképp' el kell olvasni a művet is, amiből a film készült. Ettől csak gazdagabb leszel. Akár, ha utólag olvasod is el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!