Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Magyarok között is voltak...

Magyarok között is voltak vályogvetők?

Figyelt kérdés
2018. dec. 1. 20:32
 1/8 anonim ***** válasza:
78%
Már miért ne lettek volna???
2018. dec. 1. 20:45
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a magyarok a Sziriuszrol hordtak ide azt a sok valyogteglat, amibol az orszagot felepitettek. Vagy szerinted melyik nincs hazankban, sar vagy szalma?
2018. dec. 1. 21:10
 3/8 A kérdező kommentje:
Úgy értem, hogy magyarok is végezték eztva mesterséget, nem csak romák?
2018. dec. 1. 21:15
 4/8 anonim ***** válasza:
25%
Romák??? Mióta dolgoznak a cigányok, ember? Én még egyet nem láttam...
2018. dec. 1. 21:28
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha a középkorban házat épített valaki, akkor a család és a falu segítségét vette igénybe akik minden feladatot elvégeztek, a vályogvetést is, de csak az éppen épülő házhoz és amúgy földműves parasztok voltak.
2018. dec. 2. 09:13
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha a honfoglalókra gondolsz: ott még nem volt ilyen foglalkozás.

Később, a letelepedés után, amikor már házat is építettek, értelemszerűen először külföldi mesterek jöttek, tőlük eltanulták a magyarok is.

2018. dec. 2. 17:39
 7/8 orig ***** válasza:

Én távolról se vagyok cigány, de bőven vetettem vályogot gyerekkoromban, amikor építkeztünk. Egyébként nem olyan nagy tudomány az, csak megfelelő anyag kell hozzá. Vízzel és szalmával összekevered az agyagot. Kell egy (vagy több) sablon is. A többi a Nap dolga.

Sok szempontból jobb, mint a ma használt tégla vagy beton.

2018. dec. 5. 10:20
 8/8 anonim ***** válasza:

Az igazi vályogvetők mindig is cigányok voltak.

Nagyon kemény munka a mély gödörből kellett a kész sarat kitalicskázni és görnyedni egész nap 10-15 ezer téglát kellett kivetni, napi szinten 1000 2000 között. tisztelet érte, mert a falu összes háza régen a cigányok keze munkája.

2018. dec. 7. 06:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!