Szerinted mit jelent a középosztály (anyagi értelemben)?
Szerintem mi középosztály vagyunk:
Kétkeresős család, 2X120 ezer forint havi bevétel, saját lakás, egy középkategóriás kocsi.
De lehet, hogy tévedek, és annyira elszegényedett már az ország, hogy ez már középosztály fölöttinek számít.
Erre nincs pontos definíció, de általában a mediánjövedelemhez szokták viszonyítani. A legfrissebb adatok 2016-osak, ekkor 129 ezer körül volt a mediánjövedelem, tehát durván a jövedelmi szempontból a havi 65-250 ezer között keresők tartoznak a középosztályba (ettől mindenki ki szokott akadni, de ez van :D).
Persze hagyományosan inkább arra tekintünk középosztálybeliként, akinek van autója, saját ingatlanja, megengedhet magának nyaralást, nem kell számolnia a forintokat és úgy alapvetően nem csüng az állam csöcsén, hanem tőle függetlenül létezik.
Csak Magyarországon nem nagyon van ilyen szélesebb réteg.
Van azért középosztály, csak nagyon keskeny a sávja.
Szerintem akkor számítasz bele, ha a nagy értékű ingatlanjaid között szelektálva megfelelő tőkére teszel szert, olyan 50-100 millió között.
Ha jövedelemhez viszonyítunk, akkor a teljes létfenntartás kifizetése után maradt fél és egymillió közötti fejenkénti összeg a középosztály, minden ez alatti réteg szegény.
Más helyeken létezik további besorolás a középosztályra, alsó, felső, középső, nálunk a szegénység van többféleképpen jellemezve, koldusszegény, nyomorgó, spóroló, középszegény és ha van jól szituált szegény, az lehet a teteje, de a valódi középosztálytól messze van, hiszen a többihez viszonyítva az gazdagnak tűnik, de mégis a világhoz kell viszonyítani és ott ez a helyzet, amit vázoltam..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!