Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerinted mit jelent a középos...

Szerinted mit jelent a középosztály (anyagi értelemben)?

Figyelt kérdés
Ki számít középosztálybelinek?
2018. júl. 4. 18:29
 1/9 spectator ***** válasza:
44%
Szerintem anyagi szempontból nem lehet középosztály-belinek minősíteni valakit. Ez intelligencia-, műveltség-, erkölcs- stb. kérdése. Pl. Hamvas Béla segédmunkásként dolgozott. Nosza hasonlítsuk össze a mai (új-)gazdagokkal.
2018. júl. 4. 19:33
 2/9 A kérdező kommentje:
Érdekelne, hogy ki mit gondol. Én középosztálybelinek tartom magam, de sokaktól hallottam már, hogy egészen mást jelent a középosztály.
2018. júl. 4. 20:42
 3/9 anonim ***** válasza:
"sokaktól hallottam már, hogy egészen mást jelent a középosztály.": és igazuk is van. A fullgazdagság, és a mélyszegénység meghatározható, de a középosztály ma már valóban nem. Egy faluban élő, mg.-vel foglalkozó szeméy egy városban vásárolgatva melyik csoportba tartozna?
2018. júl. 4. 22:05
 4/9 A kérdező kommentje:
Pedig én pont a kettő között vagyok.
2018. júl. 4. 22:45
 5/9 anonim ***** válasza:

Szerintem mi középosztály vagyunk:

Kétkeresős család, 2X120 ezer forint havi bevétel, saját lakás, egy középkategóriás kocsi.

De lehet, hogy tévedek, és annyira elszegényedett már az ország, hogy ez már középosztály fölöttinek számít.

2018. júl. 5. 00:06
 6/9 A kérdező kommentje:
Nekem van több nagy értékű ingatlanom, nagy értékű autóm, ezek sajátok, hitel nélkül. Bármikor tudok utazni, bármit szeretnék nem okoz gondot a megvásárlása. De azért a fullgazdagságtól, amikor számolatlanul áll a pénz, messze vagyok. De akkor én hova tartozom, ha nem a középosztályba?
2018. júl. 5. 05:52
 7/9 anonim ***** válasza:

Erre nincs pontos definíció, de általában a mediánjövedelemhez szokták viszonyítani. A legfrissebb adatok 2016-osak, ekkor 129 ezer körül volt a mediánjövedelem, tehát durván a jövedelmi szempontból a havi 65-250 ezer között keresők tartoznak a középosztályba (ettől mindenki ki szokott akadni, de ez van :D).

Persze hagyományosan inkább arra tekintünk középosztálybeliként, akinek van autója, saját ingatlanja, megengedhet magának nyaralást, nem kell számolnia a forintokat és úgy alapvetően nem csüng az állam csöcsén, hanem tőle függetlenül létezik.

Csak Magyarországon nem nagyon van ilyen szélesebb réteg.

2018. júl. 5. 06:58
 8/9 szenes43 ***** válasza:
Magyarországon nem tudott a hagyományos értelembe vett középosztály kialakulni. A háború szétbomlasztotta a hagyományos osztályokat és az utána lévő rendszer még a maradékot a mintáit is eltakarította,kitelepítette. A un. szoc. építgetése során volt a munkásosztály,parasztság és az értelmiség mint réteg. A rendszerváltozáskor a privatizációból néhány száz főkomcsi össze szedte magát és az azóta eltelt közel 30 év még néhány vállalkozóból aki felé lejt a pálya csinált dúsgazdagot. Előttük nem volt példa hogy milyen egy polgár,ugyanolyan szellemi szinten vannak mint mikor a krumplilevest kanalazták és a kőbányai világost itták rá.Aranyból lehet a wc.-lehúzó de attól még gyökér marad a gazdája.Az a tömeg sem polgár inkább csak a lakosság aki maga sodorja a cigijét,befizeti a sárga csekket és négy évente szavaz.
2018. júl. 5. 20:08
 9/9 anonim ***** válasza:
46%

Van azért középosztály, csak nagyon keskeny a sávja.

Szerintem akkor számítasz bele, ha a nagy értékű ingatlanjaid között szelektálva megfelelő tőkére teszel szert, olyan 50-100 millió között.

Ha jövedelemhez viszonyítunk, akkor a teljes létfenntartás kifizetése után maradt fél és egymillió közötti fejenkénti összeg a középosztály, minden ez alatti réteg szegény.

Más helyeken létezik további besorolás a középosztályra, alsó, felső, középső, nálunk a szegénység van többféleképpen jellemezve, koldusszegény, nyomorgó, spóroló, középszegény és ha van jól szituált szegény, az lehet a teteje, de a valódi középosztálytól messze van, hiszen a többihez viszonyítva az gazdagnak tűnik, de mégis a világhoz kell viszonyítani és ott ez a helyzet, amit vázoltam..

2018. júl. 6. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!