Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nincs dinamikája a...

Epü kérdése:

Miért nincs dinamikája a zenéknek?

Figyelt kérdés
A nyolcvanas évek óta hallgatok igényesebb megszólalásban zenéket. Akkoriban a zenék dinamikáját összenyomták, hogy ne legyen gond a zajjal és a túlvezérléssel. A mikrobarázdás lemezek, elvben nagyobb dinamikával szóltak, mint a magnetofon, vagy rádió, de érezhetően beavatkoztak a dinamikába. A CD-ktől vártam a mindent bele hangzásra, de csalódnom kellett. Példának a "Napoleon Boulevard - Legyetek Jók Ha Tudtok" címü számot említem. A szám elején két hangszer uralkodik, de amikor rázendít az énekes, elhalkul a két hangszer. Az átlag hangerő ne változik annak ellenére, hogy több hangszer és az énekes is szól.
2018. jún. 29. 20:28
 1/9 anonim ***** válasza:
52%
H
2018. jún. 29. 21:19
 2/9 anonim ***** válasza:
Hazaiaktól ez az egyik legtrébb , rgó és a többiek . Nem volt akkora igény sem technika ha volt nem mastereltek mert a ligeti vásárba jó lesz ha így megszólal , aztán drágább a profi az utómunka ezekre a gagyikra .
2018. jún. 29. 21:22
 3/9 anonim ***** válasza:
Van, csak nem jó zenéket hallgatsz. Egy Megadeth számban sem halkul el semelyik hangszer, ha belép egy új. Vagy tegyél egy próbát a Slayer-el, Running Wild-el. Nem fogod azt mondani utánuk, hogy lagymatagok, "dinamikátlanok" voltak.:)
2018. jún. 29. 21:44
 4/9 anonim ***** válasza:
Ez nem technikai kérdés, a könnyűzenére általában jellemző a szűk dinamikatartomány. Ha komolyzenét hallgatsz, egy 40 éves bakelitlemezen is lesz dinamikai különbség az adott mű különböző részei között.
2018. jún. 29. 23:20
 5/9 TR75 ***** válasza:

Ez a hangerőháború (Loudness War).

[link]

[link]

[link]

Itt elég jól elmagyarázzák, hogy mi a lényeg (ha tudsz angolul):

[link]

Az a lényege a dolognak, hogy az átlagos hangosságot tolták a nyolcvanas évektől egyre feljebb, aminek a dinamika esett áldozatául (gyakorlatilag a csúcsokat levágták). A tecsődön sok videó van, ami ezt bemutatja, én is belekezdtem egybe, de végül is nem fejeztem be, egy Iron Maiden album három kiadásáról egy számot kezdtem összehasonlítani (Fear Of The Dark).

De itt egy képernyőkép három változatról, a felső a '92 japán kiadás, a középső a '98 európai kiadás, az alsó a 24 bit - 44kHz flac fájl). Van különbség, pedig '92-ben a Maiden már eleve benne volt a hangerőháborúban. A flac fájlt mintha ollóval vágták volna meg :-o

[link]

Sokan ezért azt mondják, hogy remaszterelt albumot sosem vennének (mert a remaszterelés lényege gyakran a kompresszió-normalizálás-basszus erősítés), de azért az a helyzet, hogy ma is készülnek olyan remaszterelt anyagok, amik hangzásban nagyon hasonlítanak az eredetihez (Peter Baumann Romance '76 és Trans Harmonic Nights albumai például szerintem nagyon jó példák, nagyon hasonlítanak az eredeti hangzáshoz, nem tologatták a potmétereket ész nélkül).

Érdekes módon vannak, akik máshogy gondolják :-D

[link]

2018. jún. 29. 23:39
 6/9 Alex Fly ***** válasza:

Erre van igény...

Ma a zenei fogyasztók nagy többsége nem high-end rigen hallgatja a zenéjét, ezért nem éri meg jobb minőségben gyártani ezeket, mint amit a hangrendszer vissza tud adni. És manapság föleg elterjedtb hogy az átvitel és hangvisszaadás hibáit már inkább előnyként kezelik, például a mostani basszusmánia is ennek eredménye.

A tiszta, dinamikus zene rétegigény...

2018. júl. 1. 13:03
 7/9 A kérdező kommentje:

Hiába vártam 30 évet egy zeneszám jobb minőségére. Réteg lettem. Hiába néhány jó dinamikájú zene, ha nem az én ízlésem. Úgy néz ki, a minőségi zene visszadást az unokáim sem fogják megérni.

Nem tudom, az ízlés szabályozza-e a technikát, vagy fordítva, de hifi hangzás helyett a egy rosszabb jött a tucat.1 -es hangrendszerekkel. Szolokol rádió többszörözve. :)

2018. júl. 1. 13:34
 8/9 anonim válasza:
Te második kappan milyen zenét hallgatsz, ha neked az R-GO tré? Húzz vissza a hajlékodba.
2018. júl. 1. 16:32
 9/9 Alex Fly ***** válasza:

@7: a technika és az ízlés kölcsönhatásban vannak. Ha valaki egy átlagos hangzású eszközön hallgat zen€ket, akkor annak a hangzásképe lesz számára az etalon. Többszörösen bebizonyosodott, hogy ha egy ilyen ember kedvenc zeneszámait egy felsőkategóriás eszközön hallgatja, akkor annak a hangzásával nem lesz elégedett. Megszokta a rosszat, ezek után a tiszta hangzás nem fog neki tetszeni.

Ma kb. ez a helyzet: az elfogadott közvélekedés szerint a természetellenes, túlszínezett hangzás számít jónak, lehetőleg túlzásba vitt, mindent elnyomó basszussal. Ezt az igényt elégítik ki azeszközök és hanganyagok előállítói, ettől még inkább ez lesz a norma... És így tovább.

A high-end pedig marad kevesek játékszere.

2018. júl. 1. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!