Kinek éri meg kivándorolni Magyarországról?
Én mindig is szkeptikus voltam ezzel a témával kapcsolatban és a napokban szembe jött velem ez a videó:
https://www.youtube.com/watch?v=6hATXj6z9Rc
és gondolkodni kezdtem.
1. 610.000 magyar vándorolt el? (Mo. népessége nincs 10 millió)
Ezek szerint minden 19-20. ember elmegy?
Nincs ez egy kicsit rácsalva?
2. Külföldre megy egyetemen tanulni.
Minek, abba mi jó van?
3. (ez a fő kérdés) Kinek éri ez meg?
Én akiket ismerek, hogy külföldön élnek általában két nagy csoportra bonthatóak. Az egyik akik nyomorognak, szinte ki se jönnek a fizetésükből, lekezelően bánnak velük stb.
A másik pedig akik már eleve el voltak árasztva pénzzel és igazán semmi szükségük nem volt arra, hogy anyagi megfontolásból vándoroljon ki, mert Magyarországon is bőségesen meg tudnak élni a vagyonukból.
Ezen miért kell meglepődni? Az agyelszívás egy tipikus kapitalista stratégia, ami elszívja a fejletlen államoktól az értékes munkaerőt. Ez a folyamat évszázadok óta zajlik, nem friss jelenség, csak az EU-s politika a közös munkaerőpiaccal és a szabad letelepedési jogokkal ezt felerősítette. Fontos megjegyezni, hogy ez nem statisztika, csak reprezentatív felmérés. Egy becslés, ami nem pontosan, csak nagyságrendileg tudja meghatározni, hogy mennyien vándoroltak el - így egyébként stimmel is. Hamarosan esedékes lesz a népszámlálás, a tényleges értékeket onnan megtudjuk, de nem fog senkit se meglepni. Ezzel a szomszédos országok (pl Horvátország) sokkal rosszabbul állnak.
Az összes magyar egyetem színvonaltalan. A legtöbb nívós munkahelyen megkövetelik, hogy valaki a top200 vagy top400 egyetem egyikén végezzen, itthon ilyen nincs. De nem az, hogy nincs, hanem az, hogy évtizedek óta a nemzetközi megbecsülésük zuhan, különböző okok miatt. Előreláthatólag ez a tendencia erősödni fog, mivel a friss embererőforrás miniszterünk elveti még a kutatásmódszertan alapjait is.
Natív környezetben a legkönnyebb nyelveket tanulni: az egyetem időtartalma alatt garantáltan tárgyalóképes leszel, akcentus nélkül. Nem utolsó sorban egyes nyugati államokban (pl Dániában) az ösztöndíj elérheti az ottani minimálbért is, elég könnyű belőle megélni ha felvételt nyersz egy kollégiumba.
Kint a minimálbér 4-5-szöröse a magyarnak. Csak ugye nem ez a baj, hanem az, hogy itthon már nagyon sokan közmunkásként foglalkoztatják az képzett alkalmazottat is. Azaz akiknek nincs versenyképes szakmájuk, azok itthon soha nem lesznek képesek spórolni. Akik kint nyomorognak azok pont azért teszik, hogy minél több pénzt félre tudjanak rakni. Ők nem maradnak kint végleg.
Nekem nincs túl sok ismerősöm, rokonom, aki ne dolgozott volna valamennyit külföldön. Ebben van 2 fiútestvér, akik Ausztriában, 2 fiútestvér, akik Németországban és többen Angliában dolgoznak. Amikor városnézésre kimentünk Bécsbe, mondta az idegenvezető, hogy nem pontos adat, de nagyságrendileg 65-70 ezer magyar dolgozik Ausztriában.
Szerintem az az elkeserítő, hogy a mai iskolapadból kikerülő fiatal semmi jövőképet nem lát itt. Erről tehet a munkavállaló, aki elmegy éhbérért dolgozni, a munkaadó, aki lavírozik a munkavállaló és állambácsi elvárásai és igényei között és az egész kollektív magyar társadalom, aki elfogadta, hogy nincs vagy csak papíron van szakszervezet, a dolgozónak egy joga van, hogy dolgozzon, vazzeg! A nyugati imperialista országokban kiharcolták maguknak a magas béreket, baromira erős összefogással. Nálunk mi van? "Nem dógozol, egy szónak is száz a vége, veszek fő mást a hejedre!"
1) Anyagilag bárkinek megéri, aki a felső-középosztály alatt van.
2) Szakmailag mindenkinek megéri, aki nem betanított munkát végez és szeretne fejlődni.
Persze nem sikerül mindenkinek és le kell mondanod az első otthonodról, mindenki mérlegelhet magának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!