A középkorban úgy gondolták hogy a jövőben is ugyanúgy fog kinézni a világ?
Tuti voltak korlátoltabbak, akik ezt hitték, igen.
Vagy nem is gondolkodtak ilyesmiben.
Azért egy értelmesebb, műveltebb ember sejthette, hogy ha már eddig határozottan változott a világ, ez sem a végpont, ahol abbahagyja eme változásokat...
Konkrétan persze nem tudom, hogy ki mit gondolt akkoriban, ezek a saját, szerintem nem rossz gondolataim.
A mai emberek is bele tudnak ragadni ám a jelenbe, pedig ma már sokkal durvábban, gyorsabban változik a világ... Aki értelmes, az tudja, hogy sok fogalmunk nem lehet, mi lesz mondjuk 50 év múlva, ahhoz képest humoros volt, amikor azt firtatták, hogy mit csinálnak a keresztények 5 milliárt év múlva...
"ha már eddig határozottan változott a világ"
Ez egy érdekes kérdés... tudták szerinted, hogy változott? Ugye a középkori festményeken az ókori városokat, embereket, mindent ugyanolyannak ábrázolnak, mint a középkorit. Szerintem nem nagyon tudta az átlagember elképzelni, hogy a világ nem mindig ugyanolyan volt.
A középkorban is tanulhatott alacsony rangú, ha papnak, szerzetesnek állt.
A legtöbb ember bizonyára úgy gondolta, ahogy leírtad, ezzel a fenti kijelentéssel együtt, de nem nagyon foglalkoztak vele. Ha mégis, akkor azt gondolták, hogy jaj csak ne terjedjen el egy eretnekség, mert akkor mindennek vége, mi lenne velünk?
A középkorban nagyon lassú volt a változás, szóval könnyű volt azt képzelni, hogy mindig is változatlan volt és lesz.
Kivéve persze a végítéletet, de az még odébb van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!