Mostanában nagyon nyomaszt ez a dolog. Ti hogyan kezelitek?
Minden este eszembe szokott jutni, hogy milyen rossz, hogy egyszer mari se fogunk létezni.
Hogy mennyire kis porszememek vagyunk.
Hogy ha meghalunk, már nem leszünk többé, és egyszer a szeretteink is meg fognak halni.
Ez nyomaszt engem folyamatosan, hogy egyszer csak így eltűnünk.
Hogy milyen érzés, és mi lesz utána. Létezik-e a reinkarnáció.
Ha valaki mást is szokott ez nyomasztani, kifejtené nekem a véleményét?
Egy budapesti 13 éves fiú.
Ezt nem lehet kezelni sajnos :)
Lesz, ami vigaszt nyújt, lesz, amikor egyszerűen nem is foglalkozol vele, lesz, amikor kívánod a halált, de az emberi tudat átka, hogy tisztában vagyunk halandóságunkkal.
Ezzel sajnos együtt kell élni. Az én 90+ éves rokonom ugyanúgy fél az elmúlástól és a haláltól mint más, hiába vallásos, hiába szenvedett már sokat élete során, hiába egyre betegebb és gyengébb.
Tudom, ez nem túl megnyugtató, de nem tudsz mit csinálni. Mondanám, hogy ne foglalkozz vele, de úgyis eszedbe jut időnként.
Ez ellen nem tehetünk, aki megszületett, az egyszer meghal. Hihetsz túlvilágban, halál utáni életben, csak gondolkodj el rajta: biztos vagy benne, hogy jó lenne örökké élni? Most fiatal srác vagy, tele erővel, még csak most kezdesz majd élni, kezdenek tetszeni a lányok, most válsz még csak férfivá, egy csomó szép dolog áll előtted.
De leszel öreg is, fáradt, beteg, biztos, hogy annyira jó lenne az örök élet? Épp attól értékes az életünk, hogy véges, persze, én 43 leszek, én is igazságtalannak érzem, hogy ennyire rövid, lehetne hosszabb is, de az örök élet inkább átok lenne mint áldás.
Élj és élvezd az életet, nagyon fiatal vagy, tanulj , sportolj, csajozz, lógj a haverokkal ráérsz még keseregni.
van egy scifi konyv Dimitry Glukhovsky: Futu.re
Ebben a konyvben az emberek megtudták állítani az oregedés folyamatát, és gyakorlatilag mindenki halhatatlan.
Sok filozófiai kérdést is boncolgat az író benne, mint pl. nem lehet gyereked, orok fiatalság, de ami fontos a kérdéssel kapcsolatban, az az, hogy megszunik az emberekben ez a szorongás, amit leírtál:egyszer mind meghalunk, mindenki meghal korulottunk.
Kiderul benne, hogy ez milyen fontos félelem, mennyivel segíti az embert, emberiséget, és milyen rossz hatással lenne ránk ha megszunne.
Jó kis regény, érdemes elolvasni :)
(bár nem vagyok benne biztos hogy 13 éveseknek írták!)
Most utanaolvastam, több helyen írták azt, hogy egy tudattalan állapot, ami nekem megnyugtató.
Köszi az eddigi válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!