Az angol college-ok, azok mik tulajdonképpen? Magyar viszonylatban szakkollégiumnak felelnek meg?
Oxford és Cambridge collegiate universityk, ezeket az egyetemeket a college-ok alapították. Olyanok, mint a Harry Potterben a házak (onnan vette az ötletet Rowling), csak nem négy van, hanem 31, mindegyiknek saját személyiséggel. A tanuláson túli életedet gyakorlatilag a colege határozza meg (pénz, étkezés, szállás, sport, óvszer stb.).
Néhány egyetem (pl. Durham az 1800-as években) megpróbálta lemásolni a rendszert (a college-ok közötti versengésnek van egy pozitív hatása), de elég mesterkélt lett, nem igazán kötődnek az emberek a college-ukhoz.
A köznyelvi brit angolban a college gimnáziumot jelent. Ezzel együtt vannak olyan egyetemek, amik a mai napig college-nak hívják magukat történelmi okokból (King's College London, Trinity College Dublin).
Az amerikai angolban főiskolát jelent (színvonalában a universityk alatt), szóval ha egy amerikai college-ot végzett, az egyetemi végzettséget jelent.
Magyar megfelelője nem igazán van.
A college tobb szintu kepzest is ajanl, van egyetemi is. Pl HND (egyetem elso 2 evenek felel meg) elvegzese utan egy rendes egyetem 3. evere lehet ugrai es diplomat kapni 1 ev utan.
Level 3, az az A levelnek felel meg, alatta meg sokkal alacsonyabb szintek is vannak, entry level 1-3, level 1, level 2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!