Mi Magyarország legnagyobb kastélya?
Őszintén köszönöm a válaszokat, de sajnos nem igazán tudtuk meg, hogy melyik a legnagyobb kastély Magyarországon.
A Grassalkovich-kastély a Wikipedián is csak "az egyik legnagyobb"-nak van titulálva, s te is odaírtad, hogy talán (gondolom az előbbiek miatt írtad, hogy talán).
A Budavári palota nem kastély, hanem palota. A vár, kastély és palota közötti különbségeket szintén a wikipediában tárgyalták:
De szó volt róla már ezen a fórumon is:
https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdese..
Szóval érdekes a kérdés, főként azért is, mert a Google keresés se ad olyan találatot, hogy Magyarország legnagyobb kastélya pedig ez vagy az.
Annyit tudunk, hogy a keszthelyi Festetics-kastély a 3. legnagyobb:
De ha ez a harmadik, akkor lennie kellene másodiknak és elsőnek is valahol! Na de hol?
Én úgy tudom, hogy a legnagyobb kastély Magyarországon a fertődi Esterházy-kastély, a maga 126 szobájával.
Azért nehéz erre vonatkozó adatokat találni, mert nem egyértelmű, hogy mitől lesz egy kastély a "legnagyobb".
Az alapterület méretétől?
Lehet, hogy egy földszintes (emelet nélküli) kastély pl. sokkal nagyobb alapterületen helyezkedik el, mint egy emeletes, de több szobával rendelkező kastély. Akkor melyik a nagyobb?
Csak a földszinti alapterület számít? Vagy az össz. alapterület, beleértve az emeleti szobákat is?
Vagy van olyan kastély, amelyiknek sokkal több szobája van, de a szobák -kastély viszonylatban- aprónak számítanak. Ezzel szemben egy másik kastélynak szám szerint kevesebb szobája van, de azok sokkal méretesebbek. Akkor most ezek közül melyik a nagyobb?
Az sem egyértelmű, hogy mi számít szobának? Konkrétan csak az alvásra használt helyiségek? Vagy esetleg beleszámítanak a szalonok, ebédlők, tánctermek/báltermek, könyvtárak, budoárok, télikert stb is? Na és a kiszolgáló helyiségek? Pl. konyhák, raktárak, gépházak, cselédszobák, mosóhelyiségek, folyosók, előterek, lépcsőházak stb. beleszámítanak?
Nehéz eldönteni, sokszor nem egyértelmű a helyzet. Ezért nincs hivatalos lista a magyarországi kastélyok sorrendjéről, méreteik szerint.
Általánosságban elfogadott nézet, hogy a fertődi Esterházy-kastélyt szokták a legnagyobbként meghatározni.
Második legnagyobb a gödöllői Grassalkovich-kastély, harmadik a keszthelyi Festetics-kastély és hetedik legnagyobb az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély. Az edelényi kastély nevezi saját magát az ország hetedik legnagyobb kastélyának. De hogy milyen felmérés vagy paraméterek alapján??? Ki tudja. És akkor melyek a köztük lévő negyedik, ötödik és hatodik legnagyobb kastélyok? Ezernyi megválaszolatlan kérdés...
4-es válaszolónak: Szépen körbejártad a kérdést! Kösziii!
Én is írtam, hogy a kiterjedés meg a szobaszám biztos, hogy szempont lehet a nagyság meghatározásánál. Mindenesetre érdekes, hogy ezek az adatok még nem kerültek fel a netre, persze még nincs is minden fenn a neten. Valamilyen kastélyos könyvben talán ott a kérdésre a válasz.
4-es vagyok.
Nekem kb. 30-40 db kastélyos könyvem van, de még nem találtam választ erre a kérdésre. :)
Szerintem nincs ilyen nagyság szerinti lista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!