Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nevezik az európai...

Sylvain kérdése:

Miért nevezik az európai kultúrát zsidó-kereszténynek görög-latin-keresztény helyett?

Figyelt kérdés

Mielőtt valaki antiszemitizmussal vádolna, megmagyraázom, hogy miről van szó.

Először is nem zsidó-keresztény vallásról beszélnek, hanem kultúráról. Ami a vallást illeti, azt még meg tudnám érteni, mert ott van az ószövetség, amely egynéhány dolgot a kereszténység átvett (pl. a 10 parancsolatot). Ami azonban a kultúrát illeti, Európa nem zsidó, hanem ókori görög-római alapokra helyezkedik. Úgy az irodalomban (amely a reneszánszon keresztül az ókorba nyúlik vissza, és a mai irodalom is ennek alapján fejlődött ki), a festészet, költészet, építészet is a görög-római kultúrán alapszik. Nem beszélve a jogról, és minden egyébről. Az európai kultúra nem a zsidó festészet, irodalom, zene, szobrászat, jog, stb., hatására alakult ki...

Az én tudtommal a mi kultúránk az ókori görög-római kultúrán alapszik, amelyet Jézus keresztény tanítása szellemi magaslataival, erkölcsével körbefog, felemel. A kereszténység univerzalitása, egynlőségre, Isten végtelen szeretetére, emberszeretetre, az ellenség szeretetére alapuló tanítása nem egyezik meg a kiválasztott nép, szemet szemért, fogat fogért gondolatrvilágára, bosszúálló Istenre alapozott tanításával.

Akkor miért nevezzük a kultúránkat mégis zsidó-kereszténynek, és nem görög-latin-kereszténynek?

2017. nov. 29. 10:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
0%

Sajnalom, de alapveto teologiai kerdesekre nem tudod a valaszt; azalapjan, amiket ideirtal, ugy tunik, hogy egy totalis kaosz van a fejedben. Hogy miert tegeztelek le? Mert itt nem igazan szoktak "magazni". Masreszrol azt hittem kb 12 eves vagy aki elkezdett templomba jarni. Amilyen szinten belelatsz a vallasokba es amilyen szinten kezeled az I-ten fogalmat ennyinel tobbnek nem tuntel.

A helyesirasom jol van, koszonom szepen, telefonrol irok, ekezetek nelkul, az erintokepernyo miatt felre is gepelek neha, ez van.

Igazad van, teljesen felesleges kulturarol beszelnunk, mas szinten allunk. Erdeklodonek erdeklodo vagy, de tompa mint a balta/sotet mint az ejszaka.

Tenyleg rohejes marhasagokat irtal. Es itt most nem arra gondolok, hogy gorog-latin-kereszteny vagy zsido-kereszteny alapokkal rendelkezo kulturank van-e. Nem erdekel, ki mit gondol. Hanem arra, hogy gyerek modjara hasonlitottad ossze a kerdesedben a judaizmust a keresztenyseggel. Botranyos marhasag volt.

2017. dec. 4. 15:26
 12/14 A kérdező kommentje:

Kedves uram, ön a bunkó, a saját szavaival élve. Én nagyon is távol állok a 12 éves kortól, amelyhez ön a stílusa, és a szövegértési képességeinek a hiánya miatt valóban közel áll. Úgyhogy érdemes lenne a tükörbe néznie. Másnak a tisztelettel való megszólítása pedig fórumtól függetlenül, alapvető viselkedési követelmény. Nem hinném, hogy a gyakorikérdések.hu a felhasználóinak a társalgási szabályzatában előírná, hogy egymást sértegessék... Aki erre képtelen, az paraszt, műveletlen, bunkó. Ezt a pap bácsi nem tanította meg önnek? Vagy valamelyik ide beejtőernyőztetett amerikai szektához tartozik? Mert a stílusa azokhoz közelít. És a magyar nyelvtudása is.

“Es itt most nem arra gondolok, hogy gorog-latin-kereszteny vagy zsido-kereszteny alapokkal rendelkezo kulturank van-e. Nem erdekel, ki mit gondol. Hanem arra, hogy gyerek modjara hasonlitottad ossze a kerdesedben a judaizmust a keresztenyseggel. Botranyos marhasag volt.”

Itt van a kérdésem: “Miért nevezik az európai kultúrát zsidó-kereszténynek görög-latin-keresztény helyett?” Hol írok én itt a vallásról, uram? Mutassa meg! NEm veszi észre, hogy kultúrát írtam? Ön fejre esett? Önnel nagy bajok vannak. Jó lenne, ha pszichiáterhez fordulna mielőtt túl késő lenne. Vagy talán a magyar nyelvtudásával vannak gondok? Akkor menjen magyar nyelvtanfolyamra.

“Amilyen szinten belelatsz a vallasokba es amilyen szinten kezeled az I-ten fogalmat ennyinel tobbnek nem tuntel”

Én itt nem a keresztény vallásról tettem fel a kérdést, hanem a kultúráról. Ezt képtelen megérteni. Szövegel nekem a vallásról. Természetesen a vallással kapcsolatban is elmondhatom, hogy zsidó-kereszténynek nevezni szerintem szükségtelen. Természetesen megvannak a kereszténységnek a zsidó gyökerei. Ezt nem tagadja senki. De értelmetlen az eredetére célozni, amikor mindenki tudja ezt. Ezek szerint miért nem nevezik az iszlámot zsidó-keresztény iszlámnak, mert ez a két vallás inspirálta Mohammedet az iszlám megalkotásában? Vagy aszikh vallást muszlim-hindú szikhizmusnak, mert e két vallás összeolvadásából származik? Ha már annyira szükséges minden vallás gyökereire rátapintani, vagy csak a kereszténységére kell? Mert nem tudják, hogy a keresztény Bibliának az első fele az Ótestamentum, de a többinek tudják az eredetét? Vagy ha azt mondjuk, hogy ház, akkor úgy kell megnevezzük: az ajtós-ablakos-tetős-cserepes-padlós-asztalos-székes... ház? Csak ezt nem értettem. Ha tud erre egy érthető, logikus, alátámasztott választ adni, akkor tegye meg, ha nem, akkor hallgasson.

De az én eredeti kérdésem a kultúránk, amit zsidó-kereszténynek neveznek. Ha ennek ön megtagadja a görög-római alapjait, akkor én nevezhetem hülyének. Én nem tagadtam meg Európa kultúrájának keresztény összetevőjét sem, ha ön azt olvasta ki abból, amit írtam, akkor azt jelenti, hogy hülye. Csak rámutattam a többi összetevőre is (pl. a görög-római kultúra). Ajánlom hogy lapozza fel akármelyik művelődéstörténeti könyvet, ha nekem nem hisz.

Könnyítésül itt van egy rövid szöveg:

[link]

2017. dec. 4. 20:32
 13/14 anonim ***** válasza:

"Jézus keresztény tanítása szellemi magaslataival, erkölcsével körbefog, felemel. A kereszténység univerzalitása, egynlőségre, Isten végtelen szeretetére, emberszeretetre, az ellenség szeretetére alapuló tanítása nem egyezik meg a kiválasztott nép, szemet szemért, fogat fogért gondolatrvilágára, bosszúálló Istenre alapozott tanításával."

Itt ir vallasokrol.

2017. dec. 5. 01:54
 14/14 A kérdező kommentje:
Valóban, de ez nem a kérdés része, hanem a kérdés feltevése okának a megtámogatása. Alá akartam vele húzni, hogy a kultúránk igenis keresztény, de az főleg annak jézusi, és nem ószövetségi tanításain alapul. Mert az Ószövetség Istenének és Jézus Istenének attributumai közt van különbség. Ugyanaz az Isten, de, mondjuk úgy: az emberiségről alkotott véleményét, és hozzá való viszonyát megváltoztató Isten. A keresztény kultúra Istene nem a kiválasztott népre alapoz (akármit is mondjanak egyes 20. századi zsinatok, ugyanis ezek a valódi, hagyományos európai kultúrát visszamenőleg nem változtathatják meg, és a mai, vallástalan, globalista kultúrát sem befolyásolták), hanem arra, hogy Isten mindekit szeret, aki az ő parancsait követi. És mivel az európai kultúra erre a, "megváltozott" Istenre alapoz, tehát a kereszténység ószövetségi részéből csak a tízparancsolatra, és semmi másra, alapoz, tettem fel a szóban forgó kérdést. Mert az ószövetségi hatással szembein igenis sokkalta de sokkalta nagyobb a befolyása a klasszikus görög-római kultúrának.
2017. dec. 5. 10:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!